Garda de Mediu s-a autosesizat în urma unor imagini de pe rețelele de socializare

Comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara s-au autosesizat în urma unei postări pe rețelele de socializare care indica o posibilă deversare a apelor uzate menajere într-un pârâu de pe raza localității Șoimuș, județul Hunedoara. Comisariatul Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu a trimis o echipă de comisari la fața locului pentru a verifica aspectele prezentate.

„S-a constatat faptul că operatorul economic care administrează rețeaua de canalizare a localității Șoimuș APA PROD SA Deva a executat operațiuni de vidanjare în vederea curățării pompelor care deservesc stația de pompare (SPAU nr.2) a apelor uzate menajere spre stația de epurare Șoimuș. Pompele stației erau blocate datorită acumulării deșeurilor de diferite tipuri aruncate de către cetățeni în rețeaua locală de canalizare. După vidanjare apele uzate menajere au fost descărcate în stația de epurare Șoimuș. În zona stației de pompare care a făcut obiectul controlului, pe malurile pârâului și în albia acestuia nu s-au constatat urme ale deversării apelor uzate menajere. S-a verificat stația de pompare nr. 2 Șoimuș și la data controlului aceasta era funcțională. În ceea ce privește canalizarea exterioară există câteva reguli care, dacă sunt respectate, pot preveni multe neplăceri. Este recomandat să nu se blocheze gurile de scurgere și accesul la căminele de vizitare cu mașini sau alte obiecte. Foarte important este ca iarna, să nu se depoziteze zăpada pe gura de scurgere, pentru că acest lucru împiedică scurgerea apelor pluviale și poate determina refularea lor în subsoluri, beciuri sau în gospodării. Utilizatorii trebuie să țină cont și de câteva reguli minime, cum ar fi să nu arunce în vasul WC resturi alimentare sau orice fel de deșeuri solide”, arată Garda de Mediu Hunedoara.

De asemenea, nu trebuie aruncate în sifonul din pardoseală mortarul de ipsos sau de ciment rămas neutilizat în urma lucrărilor de construcții sau renovării locuinței. Deșeuri rezultate din curățenia curților sau grajdurilor să nu fie aruncate în sistemele de canalizare, să nu arunce în chiuvetă uleiuri sau grăsimi rămase de la gătit, șervețele umede, îmbrăcăminte, obiecte metalice sau din lemn. În plus, nămolurile rezultate în urma proceselor de epurare a apelor uzate pot fi folosite în agricultură, fiind o bogată sursă de substanțe minerale pentru culturi.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *