Într-o săptămână, pompierii hunedoreni au intervenit la stingerea a 8 incendii de vegetație

Pompierii hunedoreni avertizează populația asupra pericolelor și consecințele cauzate de arderea resturilor vegetale, a miriștilor și a vegetației uscate. În doar o săptămână, salvatorii au intervenit în stingerea a 8 incendii cauzate de folosirea focului deschis și nesupravegheat. De asemenea, la nivel național, IGSU anunță  încheierea unei colaborări cu Garda Națională de Mediu și APIA pentru monitorizarea fermierilor.
„În ultima perioadă a crescut alarmant numărul de incendii a căror cauză a fost arderea nesupravegheată a miriştilor și a vegetației uscate, care au generat pagube materiale și pot genera chiar pierderi de vieți omenești.
Pompierii militari hunedoreni au intervenit, în ultimele 7 zile, pentru stingerea a opt incendii de vegetație cauzate de folosirea focului deschis, lăsat nesupravegheat, pentru igienizarea terenurilor.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara transmite un apel către populaţie, să respecte interdicţiile privind focul deschis: să nu dea foc miriștilor, deşeurilor menajere sau vegetaţiei uscate, să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de amplificările frecvente ale vitezei vântului.
Reamintim faptul că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.
Totodată, vă mai informăm că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (G.N.M.) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) – un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
Astfel, prin acțiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză”, se arată într-un comunicat transmis de ISU Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *