Măsuri după incidentul din Petroșani

Grupul de suport tehnic din care fac parte specialiști la nivelul județului s-a întrunit, din nou la Petroșani, pentru a prezenta evoluția situației de pe strada  Sirenei din Petroșani. La începutul acestei săptămâni, mai multe familii din zona fostei mine Dâlja au alertat autoritățile după ce un fum gros a ieșit din pământ și le-a intrat în case.

“Pericolul este mult diminuat, existând doar o degajare minoră de abur, datorită măsurilor întreprinse până în prezent de către instituțiile cu responsabilități în gestionarea situației create (Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, Complexul Energetic Hunedoara, Inspectoratul de Stat în Construcții și INSEMEX Petroșani.)”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Directorul Societății de Închideri Mine Valea Jiului precizează faptul că situația nu este una nemaiîntâlnită, astfel de arderi întâlnindu-se frecvent în exploatări miniere, menționând faptul că arderea se manifestă la un depozit de steril, zgură și cărbune, care după toate verificările efectuate, nu are legătură cu fosta mină Dâlja.

Reprezentantul INSEMEX confirmă cele transmise de directorul Societății de Închideri Mine Valea Jiului, precizând că arderea probabil se manifestă de o lungă perioadă de timp, fără a fi vizibilă la suprafață, fapt confirmat de resturile de steril de culoare roșiatică.

Directorul Complexului Energetic Hunedoara afirmă faptul că lucrările de întrerupere a arderii, prin efectuarea unui pat de cenușă și argilă, și a lucrărilor de refacere a digului cu zid de sprijin, vor începe în cursul zilei de 18.12.2019.

Reprezentanta Inspectoratului de Stat în Construcții a monitorizat vizual cele trei imobile din vecinătatea zonei de risc, constatându-se faptul că la imobilul nr.6 nu se observă fisuri, cu ochiul liber, iar la imobilele 8 și 8A există mici fisuri la nivelul pereților, vechimea acestora neputând fi evaluată datorită faptului că imobilele nu dispun de structură de rezistență din construcție.

Se impun și o serie de măsuri urgente:

   1.Începerea lucrărilor pentru întreruperea arderii, prin efectuarea unui pat de cenușă și argilă.

Răspunde : CEH Hunedoara.

2.După finalizarea lucrărilor se va continua monitorizarea zonei, prin patrule, contactare telefonică a familiilor din zona de risc.

Răspunde : CLSU Petroșani și ISU Hunedoara.

3.Realizarea unui zid de sprijin a zonei unde s-au efectuat lucrările de decopertare, pentru a preîntâmpina posibile fenomene de alunecare de teren din zonă.

Răspunde : CLSU Petroșani

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *