Minunăţiile de lângă noi. Poiana cu irişi de pe Dealul Cetăţii

Una dintre potecile înguste care străbate Dealul Cetăţii duce către raiul indigo. Aici, sute de flori de irişi sălbatici se leagănă molcom în adierea vântului de primăvară, sub mângâierea soarelui de mai. „Este minunat, e plin de flori!”, exclamă o tânără cu ochii la câmpul violet care împodobeşte poieniţa aninată pe coasta stâncoasă.

Toţi cei ieşiţi la plimbare descoperă cu uimire priveliştea fabuloasă. O mulţime de cupole movulii îşi ridică îndrăzneţ capetele deasupra valurilor de iarbă. Culoarea lor intensă  contrastează puternic cu verdele crud al primăverii şi griul stâncăriei.

Adulţi, tineri şi copii vin să se bucure de farmecul locului. „Eu am colindat mult locurile când eram copil şi ştiu că aici vine prima dată primăvară, aici se înverzeşte cel mai repede. Acum, acest iris este o frumuseţe fantastică şi e uimitor cum a apărut. Eu nu ştiu să mai fie asemenea flori aici, deşi bat potecile de când eram mic”, explică Mirel Daniel Oltean.

Cei mai mulţi oameni sunt surprinşi de existenţa locului plin de irişi, flori întâlnite cel mai des prin grădini. „Nu am mai urcat pe porţiunea aceasta a Cetăţii Deva şi am rămas încântat de peisajul pe care îl vedem puţin mai sus de potecă. Părerea mea este că avem un loc frumos la doi paşi de oraş. Eu unul nu am ştiut că e atât de frumos şi cu siguranţă că voi mai veni”, îşi exprimă un devean încântarea.

Alte persoane au descoperit locul în trecut şi revin de fiecare dată când îşi doresc o plimbare încântătoare, în miez de primăvară: „Ştiu de acest loc încă de anul trecut când, în pandemie, ne strecuram pe cărările Cetăţii Deva. Atunci locurile erau pustii şi am găsit zone extraordinare. Cred că şi irişii erau mai mulţi, pentru că nu avea cine să îi rupă. Ar trebui să avem asta în minte, că Cetatea Devei este un bun al tuturor devenilor, unul care ar trebui păstrat în siguranţă”, spune un alt vizitator.

Nimeni nu pare să ştie cum au ajuns irişii acolo şi cum s-au înmulţit atât de repede. Din păcate, o parte dintre vizitatori rup florile sau, chiar mai rău, scot plantele cu tot cu rădăcină. Asta deşi zona face parte de reţeaua ecologică europeană Natura 2000.

Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Georgeta Barabaş.
Georgeta BARABAȘ – Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului

Risipa de frumuseţe se vede peste tot, chiar şi pe potecă unde bobocii neînfloriţi ai plantelor sunt abandonați.

„Dealul Cetăţii din Deva este arie protejată. Declararea sitului s-a făcut ca urmare a existenţei a trei habitate forestiere care au statut protejat, dar orice alte specii de floră şi faună existente în interiorul unui sit Natura 2000 nu pot fi recoltate. Responsabilitatea pentru modul în care este gestionată această arie protejată revine exclusiv Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate. Acesta este un sit neatribuit în administrare sau custodie, ceea ce înseamnă că, prin efectul legii, responsabilitatea pentru ce se întâmplă acolo revine acestei instituţii”, declară directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Georgeta Barabaş.

La câteva zile după ce irişii au înflorit, multe flori din poieniţă au dispărut. Au scăpat doar cele din partea de sus, unde accesul este greoi şi prea puţini au riscat să urce pe coasta înclinată a dealului după plantele de o frumuseţe spectaculoasă. Cunoscuţi şi sub numele de  stânjenei sau „orhideea săracului”, irişii au fost botezaţi după zeiţa greacă a curcubeului.

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *