Muzeul Mineritului din Petroșani și-a schimbat total aspectul

În Petroșani există singurul edificiu de cultură minieră tehnică a cărbunelui din țara noastră. Acesta a fost introdus în circuitul cultural din România cât și din străinătate, fiind gazda mai multor expoziții de numismatică, tehnică minieră și multe altele.

Clădirea se află în proces de reabilitare, în baza unui proiect cu finanțare europeană. Peste un milion de euro este valoarea proiectului prin care deja s-a schimbat aspectul edificiului, iar în luna august turiștii îi vor putea trece, din nou, pragul.

Suntem pe ultima sută de metri cu lucrările. Termenul de finalizare este luna august. Este  o schimbare totală a structurii Muzeului Mineritului, atât din punct de vedere al clădirii, dar și al circuitului expozițional. S-a reamenajat  și exteriorul muzeului, iar la subsol avem o zonă în care va fi redată forma unui abataj din subteranele Văii Jiului. Acest muzeu, fiind unic în țară, are o notă de unicitate, prin faptul că există exponate pe care nu le vom găsi în altă parte, Vom avea în zona mansardei un spațiu destinat Muzeului Muntelui, dar și un colț etnografic autentic, tradițional, din Valea Jiului. Și Brâncuși va avea o zonă rezervată pentru exponate și istoria pe care o are la Petroșani. După reabilitare, eu cred că va fi un muzeu care poate să rivalizeze cu oricare din Europa. Noi ne-am axat mai mult pe expunerea fizică și mai puțin pe un itinerariu virtual, cum există în marile muzee moderne”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

De altfel, în cadrul contractului de lucrări atât subsolul cât și mansarda clădirii vor deveni funcționale, fiecare din încăperi fiind proiectată pentru a putea expune obiectele specifice zonei Văii Jiului, o zonă cândva puternic industrializată.

Contractul în valoare de cinci milioane de lei nu se referă doar la reabilitarea construcției, dar prin aceste lucrări se încearcă descrierea poveștilor minerilor din Valea Jiului într-un mod cât mai real. În cadrul proiectului vor fi executate mai multe lucrări printre care se numără realizarea unui lift și o platformă de acces pentru facilitarea accesului persoanelor cu handicap locomotor.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *