O pasiune devenită afacere

Răzvan Siladie, un tânăr în vîrstă de 33 de ani, se ocupă de apicultură chiar la Gurasada, în județul Hunedoara. Acesta povestește că pasiunea pentru apicultură a început acum 10 ani când vizitase un prieten care se ocupă de creșterea famiililor din stupină. Acela a fost și momentul în care a hotărât că vrea să își procure și el câțiva stupi pentru a putea începe o afacere cu mierea produsă de albine.

Ce înseamnă pentru tine apicultura? O vezi ca pe un hobby sau este un job?

Pentru mine, apicultura înseamna relaxare și în tot acest timp și o pasiune de care nu m-aș putea lăsa niciodată. Inițial, am luat acestă îndeletnicire ca și o pasiune, dar ulterior am dus această pasiune la un nivel de afacere familiară, deținând în momentul de față 230 de familii de albine.

 

Cum arată o zi din viața unui apicultor?

Depinde de ce este de facut în stupină. Dacă este vreme bună, verific stupii și le dau albinelor de lucru dacă culesul le permite. Dacă vremea este mohorată și nu se poate lucra în stupină, merg la depozit si cofecționez rame, topesc ceara veche, repar lăzile afectate din cauza deplasărilor în pastoral și multe alte activităti.

 

Ce trebuie să avem în vedere dacă vrem să cumpărăm miere?

În primul rand, vă sfătuiesc să cumparați miere de la producătorii locali, nu din magazine. În al doilea rând, trebuie să tineți cont de fiecare sortiment în parte. De exemplu, mierea de rapiță trebuie să fie cristalizată, să aibă o culoare albă, foarte pronunțată, ca și unsoarea. Cea polifloră va cristaliza și ea după aproximativ 3-6 luni. Cea de salcâml trebuie să fie foarte limpede, deoarce este singura miere care nu cristalizează decât dupa 2-3 ani, iar cea de floarea-soarelui va cristaliza dupa 2-3 saptamani. Deci, ca idee, cam toate sortimentele vor cristaliza, iar cristalizarea dă nota de miere naturală.

Care sunt eventualele produse pe care le pot obține apicultorii?

Primordial este mierea cu siguranță, dar se mai pot obține și polen, propolis, apilarnil, ceară, venin și căpăceală care este cel mai complex aliment din tot ce se poate obține din produsele apicole. Această căpăceală conține ceară, miere, propolis, venin de albină și polen.

 

Care este cel mai căutat produs și pe care îl recomandați?

Cel mai căutat produs este de departe mierea de salcâm. Aceasta are o textură mult mai limpede și este o miere mai fină, dar din punctul meu de vedere, mierea de mană este de departe mult mai bună, dar și mai greu de făcut. De recomandat, recomand tinctura de propolis, deoarece este un antibiotic natural, polenul crud este un foarte bun imunitar si după cum am spus mai devreme, căpăceala. Dar, toate produsele apicole sunt extrem de benefice dacă le consumăm regulat.

 

Este apicultura o afacere profitabilă?

Depinde din ce perspectivă o luam. Dacă ne așteptăm să fim subvenționati de către stat, nu, nu este. Totul depinde de noi și de zonele în care ducem stupii. Dacă nu faci pastoral, din punctul meu de vedere, nu este profitabilă. Și desigur, suntem foarte condiționati de vreme. Dacă vremea este capricioasă în perioada salcâmului, care este principalul cules, pot să zic ca din start am iesit pe minus. Deci, doar dacă faci pastoralul, pot să zic că este profitabil.

Ași reușit să dezvoltați o linie automatizată de ambalare a produselor și să aveți o piață de desfacere în exteriorul țării?

Este o cale lungă până să dezvolți o asemenea linie, iar de ambalare si piața de desfacere nu avem în România și nici în exteriorul țării. De trimis, trimit miere ambalată prietenilor care sunt plecați la muncă în afara țării și o vând ei mai departe prietenilor și cunoștiintelor. Bineînteles, există mierea pe care o dau la angro, care tot în străinătate ajunge.

 

Cum vedeți rolul albinei în lume?

Dacă Albert Einstein a spus că fără albină planeta noastră în 4 ani nu ar mai exista, eu ce aș mai putea să adaug? Albina are un rol esențial în polenizarea tuturor plantelor, orice recoltă crește cu 70% datorită albinei.

 

Cum credeți că se va dezvolta apicultura în condițiile în care mediul e din ce în ce mai poluat?

Apicultura, din păcate, în țara noastră este pe cale de dispariție, deoarece statul nostru nu ne ajută mai deloc. Mai mult de atât, se dau derogari la neocotinoide ceea ce pentru albine este devastator. Sistemul lor nervos este puternic afectat încat albina paralizează și nu doar ea, cât și puietul din stup, deoarece este hrănit cu nectar din plantele tratate. Acest lucru duce la decimarea familiilor de albine. Mai mult de atât, sunt foarte mulți fermieri care nu anunță stropirile, iar pe langă acest aspect, stropesc cu fel si fel de substanțe nocive albinele. Este foarte trist, dar în viitor o să ajungem ca si asiaticii, să polenizăm florile manual.

 

Ce recomandări aveți pentru cei care vor să devină apicultori?

În primul rând, să fie pasionați de așa ceva și să nu o ia de la început ca și o afacere sau să încerce să facă profit imediat. Eu am început să fac profit abia după 5 ani. Deci, trebuie rabdare și pasiune, sa aibă grijă să nu fie alergic la veninul de albină și să găsească o vatră de stupină cât mai puțin poluată.

 

Adela Borlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *