Pentru ochii care te privesc în suflet

Înainte de orice e vorba de omenie, apoi despre maidanezi. Atât câini, cât și pisici. Mulți oameni se declară iubitori de animale, dar puțini sunt cei care fac cu adevărat ceva pentru a ajuta câinii nimănui, abandonați în stradă. Numărul de nașteri pe an, la o pisică este de aproximativ 3 ori, iar la câini de 2 ori. La fiecare tură pisicile nasc între 4 și 6 pui, iar câinii între 6 și 10 pui, care în câțiva ani aceștia ajung la mii de exemplare. Iată unul dintre motivele de care ar trebui să ținem seama pentru sănătatea lor și implicit a noastră.

Unul dintre oamenii care se implică în salvarea animalelor este Roxana. Despre ea am aflat de pe rețelele de socializare. Posta tot felul de cazuri în care câini, pisici și alte suflete neajutorate sunt aruncate aiurea și chiar maltratate, suferinde de tot felul de boli, condamnate la pieire de însuși Omul, cel care se declară net superior prin însușirile și calitățile pe care şi le revendică.

Și poate ar trebui să ne amintim că rasa umană le este datoare animalelor, pentru că orice medicament sau dispozitiv medical sunt în primul rând testate pe animale.

Acasă la Bobitza`s Ark

Din 2014, Roxana se zbate să cruțe necuvântătoarele de la eutanasiere. Le caută o familie care, pentru ele, înseamnă să trăiască alături de un suflet bun, într-un adăpost confortabil și o farfurie de mâncare hrănitoare, iar răsplata este pe vecie. Un animăluţ salvat te iubește și te apără cu preţul vieții lui.

Pentru că nu a putut fi indiferentă la situația care lua amploare, în urmă cu șase ani, a pus pe picioare Asociația Bobitza`s Ark. De atunci se implică în salvarea animalelor prin campanii de sterilizare, pe care le face în mai multe zone din județul Hunedoara.

Împreună cu soțul său, Tavi, au închiriat un teren la marginea localității Brănișca. Cu greu au reușit să obțină documentele necesare pe un teren concesionat de primărie. Locuiesc acolo, într-un container utilat. Reuşesc să le ofere un adăpost și altor vreo 50 de câini, pe care îi îngrijesc și se preocupă să ajungă într-o familie iubitoare.

Tavi, instalează lumina la masa de lucru a medicilor

Între timp, Roxana îi cere ajutorul să ducă un câine mare, sedat, pe plapuma întinsă pe jos, tocmai ieșit din operația de sterilizare. Urmează trei pisicuțe localnice, apoi Ice.

Câinele mare, maidanez cu blana colorată în vreo 3-4 nuanțe de maro până la cafeniu deschis, dar extrem de afectuos ce era admirat de toți oamenii veniți la adăpost. Are ceva din rasa Husky, pentru că ochi de un albastru deschis spre gri de gheață, îi dă o aura impetuoasă, iar privirea ce trece prin tine te trimite cu gândul la filmele SF.

Roxana îl ia în brațe să-l pregătească pentru anestezie. Era cât ea de mare, și Roxana e o femeie puternică, înaltă, contrar celor ce mi-am închipuit eu, înainte de a o cunoaște. „Dragul meu Ice, ce inima a avut acel om de te-a aruncat în stradă?”, se întreabă femeia cu animalul în brațe.

La început, oamenii din comună erau reticenți. Nu voiau să-și ducă animalele la sterilizat. „În prima zi, au venit doar doi oameni din sat”, își aminteşte Tavi. „Oamenii nu erau pregătiți și educați în acest sens. Nu i-a convins nici măcar gratuitatea oferită”, oftează omul.

Cristina și Albuța

 De fapt, toate animalele aflate în așteptare la centrul de sterilizare, aveau o poveste. Acolo era și Tasha cu urechile clăpăuge și sprintene.  Albuța, găsită de o doamnă din Bobâlna, iar de două luni a rămas în curtea lor…„Câinele ăsta, din cușcă, l-am adus de la Zam: o doamnă i-a dat drumul pe străzi pentru că-i mănâncă găinile, dar e atât de blând! Probabil nu-i dădea să mănânce și atunci ce să facă?”, se întreabă Tavi. „Când făceam campaniile, mă rugam de ei să vină, dar insistențele mele nu au prea avut succes”, completează el. Echipa de medici voluntari era prezentă la datorie: „Medici au venit, dar nu au avut ce lucra și au fost dezamăgiți pentru că au pierdut timp prețios, pe când în alte locuri sunt foarte așteptați. Abia de câțiva ani încoace, situația s-a schimbat”, spune soțul Roxanei.

Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea.“ – Louis Pasteur

Roxana colaborează cu o echipă de medici veterinari voluntari din București. Sunt Rudi, Laurențiu, Cristina – studentă în anul IV la medicină veterinară și reprezentanta unui program de salvare a câinilor Dog Rescue România.

La campania de la Brănișca, echipa a fost întregită de Lorena. E o fată firavă de 23 de ani, la care nu i-ai da mai mult de 16 ani. Se trage din zona noastră, din localitatea Teiu, comuna Dobra. Tânăra a terminat postliceala de asistentă medicală, dar din iubire pentru patrupede, a decis să studieze în domeniul medicinii veterinare. Din acest an, e studentă la Timișoara. Prima dată a luat contactul cu adăpostul Bobitza`s Ark când și-a adus proprii căței și pisici la sterilizat. Din acel moment s-a hotărât să fie voluntar în campanii de sterilizare.

Echipa de voluntari este condusă de dr. Rudi Hoffman, bănățean la origini, din Lugoj, dar stabilit în București.

Din dragoste pentru animale, a început voluntariatul din 2013, mai exact, spune el „de când s-a dat legea eutanasierii câinilor fără stăpâni. Știam că statul nu poate captura mai mult de 5-6 câini pe zi, dar se nășteau alți patru pe zi. Atunci, în paralel, în timp ce statul aduna câinii, noi îi sterilizam. Din acel moment, ne-am hotărât să facem ceva pentru ei, să nu fie omorâți și am început cu Brăila. Nu o să uit niciodată, acolo am sterilizat şase mii de câini!”, spune dr. Hoffman.

„Înainte mergeam noi, trebuia să căutăm oamenii, să-i adunăm, să muncim efectiv. La început, ne era foarte greu, dar în timp, am reușit să avem rețele, oameni care să ne ajute să putem salva câinii și pisicile de pe stradă. Acum ne este mai ușor, pentru că avem o strânsă colaborare cu asociațiile de salvare a animalelor constituite non-guvernamental, care fac programări și, prin ei, ne prezentăm în campanii”, mai spune doctorul.

O intervenție chirurgicală pe pisică sau pe câine durează în jur de o oră, în funcție de particularități. Salvatorii de animale vin de regulă cu mai multe animale, din toate părțile județului, chiar şi din alte regiuni. Echipa medicală muncește continuu pentru a putea face față și a diminua stresul și așteptarea.

Fondurile financiare sunt doar din donații de la Dog Rescue Norway, Norvegia. Fonduri de la noi din țară pentru salvarea animalelor nu există.

În penultima campanie din acest an, care s-a desfășurat la Brănișca, Roxana spune că, pe lângă animalele pe care le salvează ei, au venit doritori să sterilizeze câinii și pisicile din apropiere de Simeria, Deva, Călan, Hațeg, Petroșani, chiar și Alba Iulia. În total, pe lista Roxanei erau înscrise 160 de animăluțe care trebuiau sterilizate.

Pentru cei care sunt interesați și cei care vor ca animalele să nu se înmulțească, pentru a se evita abandonul, echipa de voluntari mai vine în zona noastră, în luna noiembrie, la Călan. Toate detaliile le găsiți pe pagina de facebook a Roxanei Simion, la Asociatia Bobitza’s Ark Hunedoara.

Mirela POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *