Povești ascunse, mituri și adevăr despre Drumul Regelui

Un film despre Transalpina, cunoscută și drept Drumul Regelui a fost prezentat, aseară. Astra Film a venit în întâmpinarea publicului de acasă, trecând din sala de cinema în spațiul online, difuzând filme de nonficțiune premiate din întreaga lume.

Regizorul Dumitru Budrala este cel care a realizat filmul Transalpina-Drumul Regelui.

Într-o transpunere cinematografică sublimă, regizorul scoate la suprafață poveștile ascunse de miturile locurilor, trecând în afara faptelor și datelor consemnate cronologic, revelând schimbările vremurilor, dar reușind să păstreze spiritul acestora.

Filmul a fost lansat cu ocazia centenarului României în cadrul Astra Film Festival.

Filmul propune o călătorie pe drumul de care și-au legat numele mai mulți regi, dar și pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, și prin cer, unde, pe vremea uriașilor, s-au petrecut întâmplări care au dat numele munților și văilor. Într-o transpunere cinematografică de excepție, fascinația de-o viață a regizorului pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului.

Filmul cuprinde imagini rare, de arhivă, din secolul trecut, când a fost refăcut la cererea Regelui Carol al II-lea, inclusiv din timpul inaugurării sale în 1935, dar şi cadre panoramice filmate din aer în zilele noastre. 

”Transalpina – Drumul Regilor spune povestea drumului care, încă din vremea romanilor, a servit drept legătură între zona de la sud şi cea de la nord de Carpaţi. Filmul este rezultatul unui amplu efort de documentare, cuprinzând imagini rare de arhivă de la începerea lucrărilor, la începutul anilor 1930, cu Gheorghe Tătărescu, prim-ministrul în exerciţiu la data respectivă.    Materialul de arhivă – fotografii şi filme de epocă – include, de altfel, şi imagini cu Carol al II lea şi cu tânărul principe Mihai, inclusiv din timpul traversării inaugurale a noii şosele, în 6 octombrie 1935, când regele şi-a condus maşina pe toată lungimea Transalpinei. Transalpina, şoseaua ce ajunge la cea mai mare altitudine din România, traversează Munţii Parâng pe firul drumului care a fost, timp de secole, legătura dintre Transilvania şi Ţara Românească, un drum bătut de-a lungul secolelor de oieri, negustori, pribegi, armate, populaţii migratoare, boieri, voievozi valahi şi principi transilvăneni, fugari, oaspeţi străini şi cărturari”, arată o postare mai veche a celor de la Stațiunea Voineasa.

Drumul este de o frumusețe impresionantă, este poate cea mai spectaculoasă șosea din țară. Drumul face legătura între Transilvania și Țara Românească.

 

Colaborator

FOTO: Viorel Simionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *