Reciclabilele la control! Experimentul care arată că sacii galbeni pentru colectare separată sunt plini cu… aer

Oamenilor le e greu să preseze ambalajele reciclabile și să curețe resturile de alimente de pe recipiente

Acestea sunt doar două din concluziile unui experiment realizat de o echipă a BRAI CATA SRL, în privința colectării separate a deșeurilor. Reprezentanții companiei de salubrizare au comparat cantitatea de  reciclabile strânsă într-un sac galben, de un abonat și de un angajat al firmei, iar rezultatul a fost șocant: sacul plin al abonatului cântărea de cinci ori mai puțin decât ar fi trebuit, la volumul respectiv.

Alarmați de volumul mare de deșeuri reciclabile strâns de la populație și de cantitatea tot mai mică a acestui tip de deșeuri, angajații BRAI CATA și-au monitorizat propriile reciclabile din gospodărie și au constatat că sacii pe care i-au folosit erau umpluți doar la 20% din capacitate, după o săptămână de depozitare corectă a deșeurilor, în care PET-urile, dozele metalice, hârtia, plasticul sau cartonul au fost bine presate înaintea depozitării. Cu toate acestea, cantitatea aflată în sac era egală cu cea din sacul plin cu ambalaje nepliate, predat de consumator.

„Într-o săptămână de colectare separată se adună, cu indulgență, într-o gospodărie obișnuită, aproximativ un kilogram de reciclabile. Având în vedere că în sacii speciali pot încăpea până la 5 kg de reciclabile, concluzia e cât se poate de evidentă: oamenii refuză să plieze recipientele aruncate, iar noi suntem nevoiți să colectăm un volum mult prea mare, dar o cantitate chiar și de cinci ori mai mică decât ar fi normal”, a explicat Eduard Ordean, unul dintre inițiatorii experimentului.

După două săptămâni de colectare el a reușit să adune trei kilograme de reciclabile, iar sacul a fost umplut doar pe jumătate. „Ne confruntăm cu această problemă în majoritatea zonelor în care dezvoltăm programe de colectare separată a deșeurilor. Containerele se umplu cu cel mult un sfert din cantitate și ajungem să transportăm practic… aer. Acesta este motivul pentru care facem apel la clienții noștri din toată țara, să preseze reciclabilele voluminoase înainte de a le introduce în containerele de depozitare sau în sacii galbeni Brai Cata. De asemenea, este foarte important ca ambalajele tetra pak să fie spălate, înainte de a fi pliate, pentru a nu contamina celelalte reciclabile”, a subliniat directorul general al companiei, Bogdan Constantinescu.

 

BRAI CATA SRL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *