RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 23 IANUARIE 2023

Chef cu prăjituri îndopate cu marijuana

Un chef de pomină derulat la un restaurant de lux din Vâlcea s-a încheiat la spital pentru 16 dintre invitați. Nu a fost vorba de alimente cu Salmonela, sau exces de alcool. Astea erau pe vremuri! Acum sunt vremuri moderne. Petrecăreții s-au întoxicat cu prăjituri pline de marijuana. ”Dulciurile” au fost aduse de unul dintre invitați. Se pare că au fost destul de tentante dat fiind faptul că 16 invitați au cedat ispitei. Dar cu ce preț!  Halucinații, atacuri de panică, palpitații au fost câteva dintre simptomele celor drogați involuntar. Se pare că la prima degustare marijuana nu aduce prea multe satisfacții. Bărbatul suspectat că a dus prăjituri cu marijuana la petrecere a fost plasat luni în arest la domiciliu.

 

 

MARȚI, 24 IANUARIE 2023

Avem sau nu avem destule gaze naturale să trecem iarna?

„Pot să dau asigurări că avem cantitățile necesare de gaz, iar tara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023”. Este declarația prin care premierul României a anesteziat astă toamnă teama românilor că vor suporta frigul din cauza crizei gazului provocată de războiul din Ucraina. Până acum, într-adevăr, nu au fost probleme. Dar nici iarnă n-a prea fost. Chiar și așa, marți, Asociația Energie Inteligentă a dat publicității o analiză care provoacă fiori. Aflăm că în depozitele României de gaz natural au mai rămas doar 68,3% din cantitate, după mai puțin de o lună de la umplerea depozitelor. Media europeană la aceeași dată este de 74,8 la sută depozite pline.  Prin urmare, în acest moment, țara noastră are un grad de golire a depozitelor mult peste media europeană, iar dacă iarna se va prelungi, spune Asociația, atunci vom avea probleme foarte mari. Cu 29,37 % rată de golire a depozitelor, România este pe primul loc din Europa la consumul gazului din depozite. Spre comparație, în Suedia, o țară cu temperaturi medii mult mai scăzute comparativ cu țara noastră, rata de golire a depozitelor între noiembrie 2022 și ianuarie 2023 a fost de doar 0,12%. Specialiștii de la ”Asociația Energie Inteligentă” au și o explicație pentru fenomen. În Europa multe țări au considerat că perioada caldă din această iarnă și prețurile mici a gazelor de pe bursele de profil, sunt o oportunitate de a înmagazina gaze naturale pentru a pregăti iarna următoare. În România furnizorii s-au grăbit să extragă gazele din depozit care au preț ridicat și care dacă sunt lăsate încă un ciclu de înmagazinare aduc costuri suplimentare și prețuri și mai mari la gazele vândute.

 

MIERCURI, 25 IANUARIE 2023

COVID-19. Teoriile conspiraționale lovesc în transfuziile sanguine

Ați auzit de ”mișcarea sângelui pur”? Mai mult ca sigur că veți auzi! Această mișcare promovează teorii ale conspirației potrivit cărora primirea unor transfuzii de la persoane vaccinate împotriva COVID-19 ar „contamina” sângele. Ca de fiecare dată specialiștii au reacționat, intuind pericolul sabotării procesului de transfuzie sanguină. Chiar și o logică elementară spune că dacă o persoană primește sânge de la o persoană vaccinată, acea persoană nu va deveni și ea vaccinată! La mintea cocoșului! Acest lucru nu oprește însă febra conspirațională. Se militează pentru înființarea unor bănci de sânge dedicate persoanelor care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19. ”Mișcarea sângelui pur” are și efecte periculoase. Un bebeluș din Noua Zeelandă era să-și piardă viața, pentru că părinții lui au refuzat operația salvatoare, temându-se că bebeul va primi sânge de la un donator vaccinat. Ca să poată salva copilul, autoritățile au fost nevoite să retragă temporar părinților custodia copilului ca să-l poată salva pe micuț. Nebunia însă nu se rezumă doar la sânge ”pur” de la persoană nevaccinată. Pe rețelele de socializare se pune deja problema de a se găsi lapte matern sau lichid seminal de la persoane nevaccinate. După cum se poate intui deja, nu mai e decât un pas până când relațiile romantice încrucișate vaccinați-nevaccinați vor deveni prohibitive.

 

JOI, 26 IANUARIE 2023

Terapie anti-mită la Spitalul Județean din Suceava

Șefa secției de oncologie de la Spitalul Județean din Suceava a bătut toate recordurile posibile la proba ”mită încasată pe minut”. Înregistrările video înregistrate de anchetatori în perioada în care au monitorizat-o pe doctoriță dovedesc că aceasta a primit bani de la pacienții cu cancer sau de la membri ai familiilor acestora la fiecare 10-15 minute! Conform procurorilor, în perioada aprilie 2022-19 ianuarie 2023 doctorița ar fi cerut și primit în mod repetat diferite sume de bani sau diverse produse de la 64 de persoane. Acest caz grav, veritabilă industrializare a șpăgii și încă printre bieții pacienți cu cancer,  a trezit îngrijorare la nivelul conducerii spitalului. Joi, de la nivelul de management al spitalului s-a decis că e necesar ca întregul personal din instituție să fie băgat în ”carantină” pentru ca virusul mitei să nu se extindă. Măsură corectă dată fiind gravitatea ”infecției” suferite de șefa de la oncologie. Așa că a fost scos din nou de la naftalină ceea ce a fost denumit în Spitalul Județean din Suceava „standardul antimită implementat la nivelul spitalului din 2019”. El cumva s-a sleit în patru ani, așa că, pe rând, în ședințe de terapie de grup, standardul antimită va fi prelucrat din nou personalului din spital cu scopul reinstruirii lui. În plus, la fiecare secție, compartiment, la fiecare cabinet de ambulatoriu este montată, sau dacă nu se va monta, o căsuță poștală pentru sugestii și reclamații. Pacienților li se recomandă să folosească căsuțele poștale ca să deconspire situațiile de tip ”fără mită,  n-ai tratament”. Destul de anevoios sistem totuși. Pacientul trebuie să scrie pe o foaie de hârtie plângerea după care trebuie să pândească momentul în care medicul sau asistenta medicală cu probleme nu e prin preajmă ca să nu vadă alimentarea căsuței poștale. Nu era mai simplu ca administrația spitalului să creeze și să facă public un e-mail unde se pot face astfel de sesizări? Ceva de genul, numaicerețișpagă@spjsv1.ro.

 

VINERI, 27 IANUARIE 2023

Ce lume mai e și asta? O femeie, fost bărbat, condamnată pentru viol!

S-a întâmplat în Scoția. Femeia se numește Isla Bryson (stânga imaginii). Când era bărbat o chema Adam Graham (dreapta imaginii). Denumirea oficială a acestei femei-bărbat este, se știe, transgender. Teoretic această femeie-transgender nu a făcut nimic rău. Însă pe vremea când era bărbat a violat două femei, două fapte penale făptuite în 2016 și 2019. Vineri instanța l-a condamnat la închisoare pe Adam Graham. Numai că, pentru faptele lui penale, la închisoare va fi băgată femeia Isla Bryson, ”transexualizată” din Adam Graham. Dar oricât de femeie ar fi doamna Isla, tot nu poate fi închisă într-o închisoare pentru femei. Se pune problema că Isla, așa musculoasă cum e ea, ar putea fi un pericol mare pentru celelalte deținute, care nu au fost niciodată bărbați. Așa că ea va fi mutată într-o închisoare cu regim special. Se crede că Bryson este prima femeie transgender din Scoția condamnată pentru violarea unor femei. Nu că toată întâmplarea aduce cu zilele de pe urmă?

 

SÂMBĂTĂ, 28 IANUARIE 2023

Prea complicat cu digitalizarea

De la temă de workshop pompos, la bășcălie de bodegă, digitalizarea e prezentă peste tot, dar, în fapt, lipsește cu aproape perfectă desăvârșire din prozaicul cotidian al românilor. Mulți o confundă cu google-itul pe Internet, alții cu ghiveciul social de pe rețelele de socializare și/sau matrimoniale. Nu, nu e asta! Spus simplu, digitalizarea este în fapt o rețea informatică care leagă inteligent bazele de date ale tuturor instituțiilor publice. Asta ar permite statului să controleze în timp real cheltuirea banului public, să gestioneze eficient la nevoie, de exemplu,  transferurile medicale între spitale, să depisteze evazioniștii, sau să selecteze foarte ușor cetățenii care au dreptul la ajutor social. Dacă România ar fi digitalizată nici pentru cetățeni nu ar fi rău. Din fața calculatorului și-ar putea obține toate avizele și hârtiile oficiale de care au nevoie, și-ar putea plăti dările, s-ar putea adresa unui singur ghișeu pentru probleme multiple care necesită interacțiuni între mai multe instituții publice. Și mai este ceva! Într-o țară în care instituțiile publice funcționează într-o interdependență informatică, nici corupția nu mai poate zburda ca acum. De ce? Pentru că dacă din contul unei instituții X se fac niște plăți aiurea urmele informatice lăsate de plata ilegală sunt probe ușor de administrat de orice procuror. Acum se pune problema unde e România în prezent din punct de vedere al digitalizării? A fost unul din subiectele săptămânii. Deocamdată, la interfața cu cetățeanul, digitalizarea în România înseamnă mai mult o facilitate la cheltuială decât alte beneficii. Poarta de intrare în lumea digitalizării românești pentru cetățean se găsește la adresa Ghișeul.ro. E un ”rai” al plăților către stat la care dacă te conectezi îți poți achita toate impozitele, taxele,  amenzile sau orice alte tarife pe care statul le cere pentru anumite servicii, cum ar fi eliberarea pașaportului sau a plăcuțelor de înmatriculare a mașinii. Ca să se ”întâlnească” cu cetățeanul contribuabil, instituțiile publice, cu precădere primăriile, trebuie să se conecteze la această platformă digitală națională. Din păcate, mai ales la țară, acest lucru nu se întâmplă. Ministrul Digitalizării a prezentat statistica în cursul acestei săptămâni. În zona urbană, 99% din municipiile României sunt pe Ghișeul.ro. În mediul rural însă, doar o treime din comunele țării sunt conectate la platformă. Interesant este că, deși digitalizarea nu prea înaintează spre cetățean, nici cetățeanul nu prea vine spre digitalizare. Dovada e dată de statistică. Deși există peste 60 de comune care sunt conectate la Ghișeul.ro, pentru niciuna dintre ele nu există nici măcar o plată în tot anul trecut. Specialiștii spun că prima dată e mai greu. Adică, după ce omul face o plată pe platforma națională, niciodată nu se va mai întoarce la ghișeul din primărie să plătească ce are de plătit. Desigur, conectarea la Ghișeul.ro presupune un cost pentru instituții. Funcție de mărimea instituției și nivelul ei de echipare cu tehnică de calcul, costul poate varia de la 10.000 de lei, la 10.000 de euro. Dar asta e doar jumătate din ce trebuie făcut. După conectare, instituțiile trebuie să folosească mijloacele de informare de care dispun ca să aducă la cunoștința cetățenilor noua facilitate și, ce-i mai important, să-i convingă că merită, pentru confortul lor, să aloce 10 minute din viața lor ca să învețe cum pot să-și facă cont pe platformă. Un primar bun ar merge chiar și mai departe. De exemplu, cine își plătește taxele și impozitele pe Ghișeul.ro primește un discount, care oricât de simbolic ar fi tot va atrage oamenii pe scumpetea de acuma.

 

DUMINICĂ, 29  IANUARIE 2023

Fotografia săptămânii

Paradox la Cluj. Cu toate că e unul din orașele cu cel mai înalt standard de viață din România, la Cluj șunca și kaizerul au devenit produse de lux. Magazinele din oraș apelează la capsule antifurt pentru a se proteja de hoți.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *