RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 06 MARTIE 2023

Jenă prezidențială. Scandalul unui zbor de lux nemeritat

Săptămâna a început cu o informație postată pe un site specializat pe aviație. Site-ul a prezentat imagini din interiorul avionului cu care președintele României s-a deplasat într-o vizită oficială în Japonia. Ce s-a putut vedea în fotografii? Un lux aeronautic demn de niște Bill Gates, Jeff Bezos,  sau Messi. Aeronava modernă închiriată de statul român pentru președintele său a fost amenajată pentru clienți VIP, cu dotări de lux – zonă de cinema, un bar şi un dormitor matrimonial. Imediat, o parte însemnată din opinia publică s-a inflamat, mai ales că înainte de a lua calea Japoniei, aeronava premium a mai făcut o buclă la Sibiu ca să urce la bord și întâia doamnă a țării. Adică costuri în plus, dat fiind faptul că fiecare oră de zbor cu o astfel de aeronavă este taxată de ordinul zecilor de mii de euro. S-au făcut mai multe speculații privitor la costul acestui lux aerian prezidențial plătit din bugetul țării, sumele variind de la 100 la 500 de mii de euro. Nu se va afla oricum niciodată cât a costat românii cele 14 ore de zbor prezidențial spre Răsărit. Administrația prezidențială a anunțat că detaliile zborurilor, rutele și costurile sunt informații clasificate. Adică secrete! Cu gândul că românii vor aprecia că alesul lor îi reprezintă în Japonia coborând dintr-un avion de miliardar, inițiativa site-ului aviatic de a da din casă luxul călătoriei prezidențiale nu a dat bine la români. Iar aici nu e vorba de inamicii politici, declarați sau ascunși, ai domnului Iohannis. Ei au criticat, după canon,  pofta după lux extrem al președintelui, concluzia fiind că ne trebuie și nouă un avion prezidențial cu care viitorul președinte să se poată plimba umflat în pene prin lume. Opțiunea aeriană a Cotroceniului a umplut însă de nemulțumire și pe românii decenți, mulți dintre ei votanți ai actualului președinte. Firește, nu era normal ca șeful statului român să zboare cu o rablă de avion spre Japonia. Se puteau însă găsi și soluții mai puțin opulente. Dezaprobarea românilor decenți nu a vizat însă neapărat banii plătiți pentru zborul VIP al președintelui. Dincolo de considerentele strict economice, oprobriul public la adresa opțiunii de zbor al șefului statului are o sursă mult mai adâncă și mai gravă. Și anume că președintele Iohannis a beneficiat, din banii românilor, de un lux nemeritat!

 

MARȚI, 07 MARTIE 2023

Un ministrul PNL avertizează: fără reformă pe pensia specială, există doar PNRR parțial

E un politician curajos domnul Marcel Boloș, ministrul liberal al Investițiilor și Proiectelor Europene. Domnia sa a ieșit marți la rampă cu o declarație nefardată cu abureli populiste care prezintă o situație potențial critică. Domnia sa a arătat că România riscă să piardă fonduri europene de sute de milioane de euro din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dacă nu se ține de promisiunea privind reformarea pensiilor speciale în sensul respectării principiului contributivității. Oficialul a explicat cum funcționează mecanismul. Politicienii români de la putere, se știe deja, au tentația de a simula doar reforma cu intenția naivă de a primi toți banii prin PNRR și de a păstra și favorul pensiilor speciale pentru castele profesionale care le-ar putea periclita interesele subterane, gen magistrați, polițiști, armată. Dacă ce propun politicienii de la București nu este acceptat de Comisia Europeană, explică ministrul Boloș, intră în funcțiune mecanismul plăților parțiale care ne poate costa tăierea de la finanțare a sute de milioane de euro. Iar intransigența Comisiei Europene este totală în privința respectării obligațiilor pe care și le-a asumat România pentru a primi banii europeni. Sunt trei piloni esențiali de la care nu de putem abate nici la stânga, nici la dreapta, explică liberalul. Pe lângă decarbonizare ( un mediu mai curat prin surse verzi de energie) și guvernanța corporațiilor de stat (administrare profesionistă ca și la privat), există și reforma pensiilor speciale. Toate asumate sub semnătură de România. Primul pas la care România s-a angajat la pilonul reforma pensiilor speciale este transformarea lor în pensii normale pe principiul contributivității, eliminându-se astfel pensiile necuvenite ale ”specialilor”. Și ca lucrurile să fie foarte clare, ministrul Boloș a precizat că România nu poate risca un mecanism al plăților parțiale din PNRR, pentru că avem nevoie de toți banii pentru a face în România investițiile în spitale, autostrăzi, ecologizare. Dacă politicienii ratează să facă dreptate pentru pensionarii români, PNRR va fi mai sărac pentru România, iar asta înseamnă că va trebui să renunțăm la construcția a sute de kilometri de autostradă, la modernizarea unor părți însemnate din sistemului energetic, la construcția a mai multor spitale, sau la toate la un loc. Ar putea risca aleșii românilor să le dea o astfel de palmă alegătorilor lor? Din ce se poate vedea până acum,  chiar se străduie din răsputeri să facă asta!

 

MIERCURI, 08 MARTIE 2023

SOS! Asigurările obligatorii devin produse de lux

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat noile tarife de referință RCA. Noile prețuri au fost ca o lovitură de baros pentru șoferii din România. Cele mai mari prețuri RCA le vor avea proprietarii de mașini cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc pentru care ASF a anunțat un tarif de referință RCA de 4.709 lei. Tariful este mai mare cu 14% față de august 2022 și cu 28% peste cel din februarie 2022. La polul opus, cele mai mici prețuri RCA le vor plăți în continuare proprietarii de mașini cu vârste cuprinse între 51-60 de ani care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.200 cmc, dar și pentru aceștia prețurile vor fi mai mari decât până acum cu 32% dacă se compară cu prețurile din februarie 2022. De la sine înțeles, în an pre-electoral, așa o scumpire de mare a generat reacții în lumea politică. Ministrul de Finanțe a declarat imediat că din punctul său de vedere într-adevăr noile prețuri la asigurări sunt prea mari. Nici șeful de la PSD nu s-a lăsat mai prejos, dl Marcel Ciolacu anunțând că ”ASF împreună cu Guvernul vor lua cea mai bună decizie în legătură cu polițele RCA”. Nu se știe exact care e cea mai bună decizie. Până una alta, șoferii români de toate vârstele se pregătesc să fie linșați financiar de noile tarife.

 

JOI, 09 MARTIE 2023

SONDAJ. Binomul PSD-PNL face legea

Una din concluziile sondajului INSCOP dat publicității joi este că în politică lipsa talentului de a face pasul înapoi la momentul potrivit te duce la irelevanță. Niciunul din foștii lideri care și-au părăsit partidul trântind ușa nu au reușit să se descurce ca să poată reveni cu noile lor partide la cotele de popularitate avute înainte. Sondajul INSCOP arată că nici unul din partidele ”fostuleștilor” nu atinge pragul de 5%. Partidul Pro România condus de Victor Ponta exclus din PSD are un scor de 3%. Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban care a părăsit PNL după pierderea alegerilor interne se târâie la 0,7%. Care e un scor chiar bun, comparativ cu REPER (0,1%), partidul înființat de Dacian Cioloș care a părăsit USR împreună cu alți parlamentari din aripa PLUS. Nici Diana Șoșoacă, dată afară din AUR, nu a făcut mare scofală cu partidul ei SOS, înregistrând un scor subunitar de 0,9%. Sondajul INSCOP arată foarte clar avantajul electoral al cuplajului PSD-PNL. Deși sunt partide teoretic rivale, cei intervievați în sondaj și-au arătat preferința pentru partidele tradiționale în proporții copleșitoare pentru restul lumii politice, PSD-30,4% și PNL-21,6%. AUR vine pe locul trei cu 19,1%, urmat de USR cu 10,9%, iar pe locul 5, formațiunea politică cu cea mai lungă perioadă de exercitare a guvernării din istoria recentă a României, maghiarii de la UDMR cu 4,3 la sută.

 

VINERI, 10 MARTIE 2023

Consiliul Național Secuiesc cere din nou autonomie teritorială

Nu e prost cel care cere, ci cel care dă. Așa spune o vorbă populară cu adresă la comerț și tacticile lui. O știe probabil și Consiliul Național Secuiesc (CNS) care, vineri, a trimis o petiție peste tot Parlamentului, Guvernului și spre informare, președintelui Klaus Iohannis. Dacă e vorba de o petiție, atunci obligatoriu e vorba de o cerere. Ce cere CNS? Urmându-și obsesia, CNS se milogește din nou să primească autonomie pentru Ținutul Secuiesc! Preluată de presa centrală, petiția din secuime explică autorităților române că autonomia cerută pentru trei județe din mijlocul României e, așa, un fel de apă de ploaie pentru statul român. Adică, spun maghiarii, nu lezează nimic, nici unitatea teritorială și suveranitatea României, nici interesele cetățenilor de naționalitate română din Ținutul Secuiesc și, nici chiar, Constituția României, care spune chiar la articolul 1, punctul 1 că ” România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”. „Azi, 10 martie 2023, noi, secuii adunați în Târgu Mureș şi cei care se solidarizează cu noi în țară şi în străinătate, urmând calea legii şi a democrației, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială Ținutului Secuiesc! Mesajul Zilei Libertății Secuiești: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este şi ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime”, se arată în document.  Nu știu cum ar putea CNS să explice disonanța dintre termenii ”autonomie teritorială” din petiția lor și ”stat…unitar și indivizibil” din Constituția României. Și pe urmă, de ce ar dori niște cetățeni români de naționalitate maghiară să aibă țara lor în mijlocul României? Un indiciu s-ar găsi în titlul petiției promovate vineri. Ea se intitulează, ”Petiție de Ziua Libertății Secuiești”. Adică, secuii dau de înțeles că luptă pentru libertate. Păi, acum nu sunt liberi? Nu au ei toate drepturile cetățenești ale majorității? Nu sunt liberi până să și sfideze, atunci când defilează cu fantoma revizionistă a autonomiei teritoriale pe sub nasul autorităților românești? Mai liberi de atât cum?! Deci libertatea iese din discuție. Secuii din România sunt mai liberi decât multe alte minorități din alte state democratice. Un minim discernământ spune că, în acest caz,  libertatea invocată în petiția CNS este doar unul din acele idealuri înalte în numele căruia stau cele mai toxice și belicoase intenții. Și în aceste vremuri tulburi e imposibil să nu se observe similitudinea dintre tendințele din Ținutul Secuiesc și cele din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Și, cu toate că sunt pe-o mână,  e numai un noroc chior că totuși Ungaria lui Orban nu e Rusia lui Putin!

 

SÂMBĂTĂ, 11 MARTIE 2023

Auchaniada, populismul românesc vândut la supermarketul electoral

O bombă cu explozie întârziată. Rețeaua de supermarket-uri Auchan a anunțat cu circa două săptămâni în urmă că renunță la casieriile cu personal, în favoarea caselor automate. Pe moment, tema nu a interesat, până ce popularul polițist Godină s-a arătat recent nemulțumit că Auchan îl face casier obligându-l să-și scaneze singur produsele. Atât a trebuit! Că tot era criză de inspirație, iată un subiect bun pentru populismul românesc, care s-a cățărat imediat pe el. Auchaniada a fost preluată din voleu imediat de politrucii de serviciu. AUR a îndemnat imediat la boicot! Consilieri parlamentari de la USR au reacționat și ei pe rețelele sociale pledând tot pe ideea boicotului. Social-democrații domnului Ciolacu s-au și pus pe scris o lege Auchan. Sunt mai multe variante pe care le iau în calcul social-democrații pentru a încuraja păstrarea angajaților umani în supermarketuri, pe de o parte, și pentru a securiza veniturile pe care le încasează statul de la supermarketuri, pe de altă parte.  O variantă ar fi impunerea unei taxe echivalente cu contribuția pentru un salariu minim pentru fiecare casă self-pay.  O altă variantă ar fi reduceri pentru cei care merg în magazine și își scanează singuri produsele.  O a treia variantă propusă de social-democrați ar fi ca pentru un număr de case self-pay să existe și angajați care să-i ajute pe clienți. Văzând cum se adună norii negrii, reprezentanții Auchan au declarat că lucrătorii de la case nu vor fi concediați, ei urmând să primească alte sarcini în firmă, printre care și asistarea clienților la scanarea produselor. Toată această foială populistă din politica românească pe tema casierilor de la Auchan e comică în esența ei. Pentru că, nici unul din cei care au luat poziție față de decizia comerciantului nu a înțeles cu ce se confruntă. Este vorba de o evoluție tehnologică. Când au apărut becurile, au dispărut aproape toți producătorii de lumânări. Când au apărut automobilele, au dispărut caleștile, caii și birjarii. Când a apărut telefonia digitală, au dispărut centralistele.  Când apar casele self-pay, dispar casele și casierii din supermarketuri. Și nimeni și nimic nu va putea stopa asta, pentru că e vorba de o tendință obiectivă adusă de tehnologie care va strivi orice strădanie naivă de a i se opune. Și până la urmă, studiile arată foarte clar. Timpul consumat la o casă self-pay este cu o treime mai scurt decât cel consumat la o casă tradițională.

 

DUMINICĂ, 12 MARTIE 2023

 

Transhumanță arheologică. O turmă de oi îi ajută pe arheologi să păstreze intacte ruinele antice ale Pompeiului, orașul roman care a fost îngropat sub metri de piatră ponce și cenușă în urma erupției dezastruoase a vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr.

 

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *