RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 07 AUGUST 2023

Joc de gleznă înainte de pandemia provocată de virusul X
Photo by THIBAULT SAVARY/AFP via Getty Images

Sună ciudat, dar deja se pregătește un nou vaccin pentru ”boala X”. E un nume generic, pentru că X poate fi orice mutație de virus care ar mai putea translata în viitor din lumea animală la om. Cercetătorii au întocmit o listă cu amenințarea virusurilor animale care pot infecta oamenii și care, în viitor, s-ar putea răspândi rapid în întreaga lume.  Nu se ştie care dintre ele va declanşa următoarea pandemie, motiv pentru care este menţionată doar ca „boala X”. Care este rostul acestei pregătiri în avans la o nouă posibilă pandemie? Cercetătorii spun că în cazul unei noi pandemii, a apariției unui nou virus, prin pregătirea generică a vaccinului va dura mult mai puțin fabricarea vaccinului salvator cu efect specific asupra virusului. Dar oare ar trebui să ne așteptăm la o nouă pandemie în viitorul apropiat? Specialiștii sunt de părere că da. Motivul, spun ei, ține de schimbarea condițiilor demografice și climatice prin care trece omenirea.

 

MARȚI, 08 AUGUST 2023

Fostul cancelar german se coafează și acum pe banii statului

Celebra Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a intrat în atenția presei de scandal. Jurnaliștii au aflat că deși s-a retras din funcție în 2021, fosta ”doamnă de fier” a Germaniei continuă să factureze guvernul federal pentru mai multe cheltuieli. Printre ele, servicii de coafură și machiaj. Și, deși nu pare, doamna Angela Merkel când se coafează, nu se joacă. Până acum, ea a acumulat o factură de 17.200 de euro în 2023, pe lângă o factură de 37.780 de euro în 2022. Referitor la aceste cheltuieli, cancelaria Germaniei a declarat că asumarea costurilor ”este legată de îndeplinirea sarcinilor oficiale continue, indiferent dacă acestea sunt publice sau nu”. Adică indiferent dacă doamna Merkel reprezintă Germania la o întrunire oficială, sau e doar nașă la o nuntă, coafura i-o plătește contribuabilul german. Nici actualul cancelar, Olaf Sholz, nu face economie la cheltuielile pentru aspectul domniei sale înainte de ieșirile publice. Până acum, în acest an, reprezentanţii cancelariei au cheltuit 21.808 euro pentru cheltuieli cu coafura şi machiajul, în timp ce în 2022 cifra a ajuns la 39.910 euro. De remarcat că deși e bărbat, noul cancelar german s-a dichisit mai mult decât fostul cancelar Angela Merkel. Preşedintele Asociaţiei Contribuabililor din Germania s-a arătat deranjat de sumele care se cheltuiesc de stat pentru servicii de coafură și machiaj și, din respect pentru banii contribuabililor, le-a comunicat că dacă chiar vor servicii de lux ca să iasă în lume să mai plătească și din propriul buzunar. Richtig, nicht wahr?

 

MIERCURI, 09 AUGUST 2023

Nu trebuie musai 10.000. Și 2300 ajung. Aflați în ce condiții!

Cercetătorii n-au astâmpăr. Scormonesc non-stop și scot din joben noi și noi teorii care schimbă câteodată rezultatele consacrate până acum. De exemplu, cu ceva timp în urmă, de ordinul anilor, s-a spus că 10.000 de pași pe zi este cifra miraculoasă care ne poate asigura sănătatea și păstrarea unei forme fizice bune. Dar, cu sedentarismul ăsta care face ravagii, 10.000 de pași sunt o corvoadă prea mare pentru multă lume. Așa că, în asentimentul oamenilor mai comozi, cercetătorii au săpat mai departe să vadă dacă nu cumva un număr mai mic de pași rezolvă problemele cauzate de lipsa de mișcare. Așa că au analizat nu mai puțin de 226.000 de persoane din întreaga lume. Rezultatul este încurajator, dar nu pe de-a-ntregul! Deci, conform ultimelor date, minimul de pași necesari de făcut zilnic pentru efecte benefice asupra inimii și vaselor de sânge este 2300. Dacă doriți însă efecte mai puternice, trebuie să o luați la picior. Cu cât mai mulţi paşi, cu atât mai multe beneficii pentru sănătate au putut fi observate, au spus cercetătorii. Fiecare 1.000 de paşi în plus faţă de cei 2300 reduce exponenţial riscul de a muri prematur. Desigur, chestiunea aceasta privitoare la menținerea stării de sănătate și prelungire a vieții e de larg interes în primul rând pentru bunici și bunicuțe. Numai că cercetătorii care au elaborat noul studiu vin cu o concluzie care aruncă toată bucuria în aer. Cele mai mari beneficii aduse de mersul pe jos au fost observate în rândul persoanelor SUB 60 de ani. Adică, cum ar veni, la bătrânețe poți umbla cât vrei tu că nu prea te mai ajută. Potrivit OMS, anual mor 3,2 milioane de oameni din cauza sedentarismului.

 

JOI, 10 AUGUST 2023

Ca să te mai remarci azi, trebuie să înjuri pe scenă

Poate e de vină tehnologia asta nouă care este în stare să arunce peste omenire miliarde de biți și bytes cu infinite producții muzicale. Tinder, Spotify, sunt magistrale informatice către baze de date care conțin zeci de milioane de piese muzicale de toate genurile posibile, interpretate de zeci de mii de soliști, soliste și formații. Ca să te remarci în oceanul de oferte muzicale a devenit o sarcină aproape imposibilă, dacă nu ai un talent cu adevărat uriaș și unic. Și atunci, ca și în industria cinematografică, încet-încet, una din soluțiile găsite de artiști de a se remarca și a rămâne cumva în memoria colectivă a celor care ascultă a fost șocul. Să-și șocheze cumva auditoriu, care apoi să vorbească despre tine și eventual, să îți cumpere producțiile muzicale. Și cum poți șoca cel mai ușor? De exemplu, folosind texte explicite legate de sex, orientare sexuală, rasă, sau urâtul din viață. Cu cât limbajul e mai dur și murdar, cu atât vocea ta de artist se va putea remarca mai mult din uraganul de producții muzicale care se revarsă peste omenire. Care, omenire, are în ea de ceva timp o neliniște care se coagulează tot mai mult într-un fel de protest autodistructiv, promiscuu și deșănțat.  Să fii cuminte azi nu vinde. Așa că, fenomenul acesta al vulgarității și incitării la ură a devenit într-atât de răspândit, încât marile streamuri de muzică, dacă ești tipul sensibil, îți oferă posibilitatea să asculți piesele fără părțile de text cu înjurături, incitare la ură, sau vorbe porcoase. Dar cum fructul oprit e cel mai râvnit, majoritatea celor care ascultă muzică aleg variante textului ”explicit” ca să audă despre ce e vorba. Producția lui Gheboasă de la Untold se înscrie la fix în această linie de promovare cu care publicul e deja obișnuit. Însăși numele de scenă a artistului respectă cutuma urâtului din viață, ”Gheboasă”. Atrage atenția! Astăzi poți spune aproape orice în cântece pentru că șansele sunt minime să creezi un precedent. S-a spus deja cam tot și trăim perioada în care a început să conteze doar cum arunci în public cuvintele șocante. E un curent în lumea artistică care pe moment nu poate fi stopat cu măsuri administrative. E făcut în numele libertății totale de exprimare, care, iată, primește aprobarea publicului care l-a ovaționat pe artistul Gheboasă pe scenă. De aceea, amenzile aplicate de Jandarmerie lui Gheboasă pentru ispravă (1000 de lei) e doar o frecție la un picior de lemn. Gheboasă a cântat așa pentru că așa cere publicul în ziua de azi. E adevărat însă că, pentru cine-și aduce aminte de ”Concursul de creaţie şi interpretare de muzică uşoară românească Mamaia” din perioada comunistă, ce se întâmplă acum pe scenele patriei e apocalipsă!

VINERI, 11 AUGUST 2023

România și Ciad-ul se închină la același tricolor

”Trei culori cunosc pe lume, Ce le țin ca sfânt odor…”. Am crede că e o patimă patriotică exclusivistă a românilor și se referă la Tricolor. Așa și este, numai că de vreo 30 de ani nu mai este exclusivistă. La aceleași culori din drapel se închină și locuitorii africani din statul Ciad. Steagurile naționale ale României și Ciad-ului au același triptic de culoare, Roșu, Galben și Albastru. La români, roșul semnifică sângele eroilor căzuți pentru patrie, galbenul bogăția lanurilor de grâu și albastru, cerul senin. În Ciad, roșul, simbolizează sângele care s-a vărsat în Al Doilea Război Mondial, galbenul, nisipul deșertului și albastrul, oglinda de apă a Lacului Ciad. Culmea este că deși a fost adoptat abia în 1960, după câștigarea independenței, Ciad-ul acuză de 30 de ani România că i-a furat drapelul. Adoptat în 1834, Tricolorul a suferit o serie de modificări în 1948 când comuniștii au adăugat o stea, mai multe spice de grâu, un răsărit de soare, copaci, munți și o sondă de petrol. Simbolurile comuniste au fost decupate din Tricolor în 1989, iar gaura rezultată a fost astupată după un timp, rezultând actualul drapel al României, care a devenit identic cu cel al Ciad-ului. Așa se face că din 1989, țara noastră are un drapel copiat la Xerox cu cel al Ciadului. De câte ori Tricolorul se ridică în lume în contul României, Ciad-ul poate susține că i se dă și lui onor. Situația, inedită, pare însă că nu afectează pe nimeni în mod dramatic. Deși inițial Ciad-ul a ridicat problema acum 30 de ani, între timp s-a obișnuit cu ideea că România după Revoluție are un drapel național similar. Dealtfel și dacă ar fi încercat să protesteze ar fi fost în van. În lume, nu există nicio organizație care să ia atitudine când o țară nu este de acord cu drapelul altui stat.

 

SÂMBĂTĂ, 12 AUGUST 2023

Tehnologii grețoase

Imaginați-vă următorul scenariu: după o zi grea, caniculară, în care ați făcut kilometri pe jos, seara, faceți un duș, după care vă gândiți, dacă sunteți bărbat sau de ce nu chiar și femeie, că v-ar prinde bine o bere la televizor. Întrebarea este cu ce plăcere ați savura băutura răcoritoare dacă ați ști că e fabricată cu apa scursă de la dușul făcut cu câteva minute înainte. Și, mai exact, cu apa scursă și recuperată de la dușurile făcute de niște necunoscuți. Ați arunca imediat prima gură de bere și odată cu ea întreaga doză, nu? Ei bine, astfel de experiențe chiar se întâmplă în realitate. Berea fabricată cu apa reciclată de la dușuri chiar există. Cei care au inventat tehnologia spun că berea astfel produsă este sigură pentru consum, datorită unor tratamente care includ microfiltrarea și lumina ultravioletă. Apa folosită la fabricare acestei beri, care are, dacă vă interesează, marca Epic OneWater Brew (foto), provine de la dușurile, chiuvetele și mașinile de spălat dintr-o clădire rezidențială din orașul San Francisco. Întrebarea de bun simț care se poate pune este care este folosul acestei tehnologii? Cei care au inventat-o invocă necesitatea reutilizării apei în situația în care resursele planetei sunt tot mai limitate. Legislația interzice momentan folosirea apei reciclate în băuturile comerciale, și, deci, momentan acest tip de bere nu se găsește în magazine. Dar firma care a inventat ”berea second-hand” cu apă reciclată spune că acest lucru se va schimba. Compania poartă în prezent discuții cu unii dintre cei mai mari producători de bere din lume, pentru că nu este doar ”o poveste interesantă de mediu, ci berea chiar are un gust cu adevărat bun”, spun ei. Numai să nu fie prea ”dark”!

 

DUMINICĂ, 13 AUGUST 2023

Fotografia săptămânii

O reclamă în limba română a apărut pe unul dintre panourile publicitare din orașul austriac Graz. Reclama se adresează direct compatrioților noștri care ascultă muzica prea tare, deranjându-și astfel vecinii. „Am dat volumul mai încet. Pentru că îmi pasă de ceilalți”, este mesajul în limba română cât se poate de direct, înfățișând un tânăr care și-a pus căști pentru a nu-i deranja pe ceilalți.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *