SIGURANȚA ȘCOLARĂ – prioritate a polițiștilor hunedoreni

Încă din prima zi a anului școlar 2023-2024, polițiștii hunedoreni  au fost prezenți alături de elevi, profesori, părinți pentru crearea unui mediu sigur în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora, astfel că anul școlar, în județul Hunedoara, a debutat fără evenimente/incidente grave.

Consolidarea climatului de siguranță în mediul școlar reprezintă permanent o prioritate, toate activitățile desfășurate în această direcție fiind cuprinse într-un document programatic întocmit la nivel județean, în care sunt stabilite obiective și acțiuni pentru toate instituțiile ce au atribuții în acest domeniu, printre care un rol important îl are și Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara.

Acțiunile prevăzute în acest document în ceea ce privește structurile de poliție vizează atât latura de combatere a faptelor ilegale săvârșite în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ, cât și latura de prevenire, educare a elevilor în spiritul respectării legii, pentru conștientizarea pericolelor și formarea unor atitudini antivictimale.

Concret, structurile poliției rutiere desfășoară activități specifice pe timpul afluirii și defluirii, la și de la cursuri, a elevilor și/sau a părinților/însoțitorilor, verifică amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare rutieră în zona unităților școlare, verifică autovehiculele destinate efectuării transportului școlar, luând măsuri în vederea asigurării unui climat de siguranță rutieră.

Structurilor de ordine publică le revin atribuții de verificare a modului de asigurare a pazei și protecției, asigurarea ordinii și siguranței publice prin includerea școlilor în itinerariile de patrulare și prin intervenția în cazul producerii de evenimente. De asemenea, fiecare unitate de învățământ preuniversitar are repartizat un polițist (din cadrul compartimentului de ,,proximitate”, respectiv din cadrul secțiilor de poliție rurală), care relaționează permanent cu cadrele didactice referitor la incidentele de natură penală/contravențională.

Totodată, fiecărei unități școlare îi este repartizat un polițist din cadrul Biroului Siguranța Școlară. Printre cele mai importante atribuții ale acestuia se numără:

  • relaționarea permanentă cu reprezentanții unităților de învățământ și cadrele didactice implicate în gestionarea fenomenului violenței școlare;
  • deplasarea la unitatea de învățământ ca urmare a sesizării unui eveniment, pentru a culege date despre acel eveniment, persoanele implicate, identificarea tuturor circumstanțelor care au condus la producerea evenimentului și stabilirea măsurilor de intervenție
  • organizarea în cadrul orelor de curs a unor activități interactive adaptate specificului vârstei elevilor, în care sunt abordate tematici de natură juridică:
    • Prevenirea infracțiunilor comise cu violență
    • Bullying/cyberbullying
    • Prevenirea consumului de substanțe interzise
    • Prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase
    • Prevenirea traficului de persoane
    • Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului
    • Răspunderea penală/contravențională a minorilor
  • identificarea și consilierea juridică a elevilor aflați în situație de risc
  • soluționarea petițiilor și dosarelor penale ce vizează incidentele înregistrate în mediul școlar.

 

În privința activităților desfășurate de polițiștii hunedoreni în anul școlar trecut, pe linie de siguranță școlară, putem aminti:

  • au fost organizate 123 de acțiuni, care au vizat cu prioritate unitățile de învățământ în care au fost înregistrate evenimente.
  • au fost susținute peste 830 de ore de curs în care au fost abordate tematici de natură juridică, la care au participat peste 20.000 de beneficiari (elevi/preșcolari). Dintre acestea, lucrătorii Biroului Siguranța Școlară au efectuat 313 activități de care au beneficiat peste 000 elevi.

– s-au aflat în derulare:

1 program de prevenire a infracționalității și a victimizării elevilor în unitățile de învățământ hunedorene;

Proiectul ,,Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!”, având ca scop reducerea numărului de elevi justițiabili implicați în săvârșirea de infracțiuni în mediul școlar, inițiat de Biroul Siguranța Școlară și desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara și Penitenciarul Deva. Acesta a fost implementat în perioada de referință în cadrul Liceului Tehnologic Energetic ,,Dragomir Hurmuzescu” Deva, Liceului Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie, Liceului Tehnologic Matei Corvin” Hunedoara și în cadrul Colegiului Național de Informatică ”Carmen Sylva” Petroșani.

  • în cursul lunii aprilie 2023 a fost inițiat Proiectul partenerial ,,COPILĂRIE ÎN SIGURANȚĂ” adresat elevilor și preșcolarilor din județul Hunedoara. Proiectul a fost inițiat de I.P.J. Hunedoara – prin Biroul Siguranța Școlară și a constat într-un concurs de desene (nivel – preșcolari și înv. primar), respectiv eseuri (nivel gimnazial) cu tema ,,Copilărie în siguranță”.
  • Campania ,,Azi – elev de 10 la purtare, mâine – polițist”, inițiată de Biroul Siguranța Școlară, desfășurată în cursul lunii decembrie 2022 în colaborare cu alte structuri ale poliției hunedorene și cu Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil” Deva. Campania a urmărit promovarea profesiei de polițist, precum și prevenirea delincvenței juvenile prin stimularea elevilor în adoptarea unor comportamente conforme cu regulile/legile în vigoare. În cadrul acestui demers, au fost selectați 6 elevi cu vârsta de 18 ani, din clasa a XII-a, înscriși la Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil” Deva, care și-au exprimat intenția de a participa la o astfel de campanie și totodată au obținut media 10 la purtare în ciclul de învățământ liceal.
  • În perioada ianuarie – aprilie 2023 s-a desfășurat Campania ,,COD ROȘU! Bullying-ul DOARE!” inițiată de polițiștii Biroului Siguranța Școlară în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Consiliul Județean al Elevilor Hunedoara și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara. Scopul campaniei a fost acela de informare și conștientizare a elevilor, cadrelor didactice și părinților cu privire la caracteristicile situațiilor de ,,bullying”, formele de manifestare ale acestuia, consecințele pe care le poate avea, precum și mecanismele de intervenție și combatere a bullying-ului din unitățile de învățământ.

– au fost desfășurate activități în Proiectul de educație juridică și economico-financiară inițiat de Instituția Prefectului, de asemenea, polițiștii de siguranță școlară au desfășurat mai multe activități  în cadrul Proiectului partenerial ,,Delincvență juvenilă sau o viață trăită cu responsabilitate!” inițiat de Penitenciarul Deva și care s-a desfășurat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara. Au fost efectuate activități și în cadrul Proiectului educațional ,,Ambasadorii antibullying” inițiat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara și desfășurat în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara.

  • În cursul lunilor aprilie-iunie 2023 s-au desfășurat activități în cadrul Campaniei naționale de prevenire a faptelor de port/folosire de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ. În cadrul acestei campanii au fost desfășurate în 91 de unități școlare ale județului Hunedoara.
  • În perioada vacanței mari s-a derulat Campania ,,Un plus de siguranță în vacanță”, în cadrul căreia polițiștii de siguranță școlară împreună cu cei ai compartimentului de prevenire, antidrog și rutieră ,,au luat cu asalt” taberele școlare și atelierele de vară organizate de unitățile de învățământ, iar prin activități interactive și jocuri au trecut în revistă împreună cu elevii și preșcolarii cele mai importante reguli ce trebuie respectate pentru a fi în siguranță acasă, la școală, pe stradă și în mediul online. Totodată, activitățile s-au axat și pe îndeplinirea scopului Campaniei naționale pentru prevenirea cyberbullying-ului, de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de ,,violarea vieții private”.

Întrucât rețeaua de siguranță în jurul elevilor este formată din familie, cadre didactice, specialiști în protecția copilului, ordine publică, siguranța școlară și antidrog, activitățile comune vor continua și în anul școlar 2023-2024, prin implicarea tuturor acestor factori responsabili în demersurile preventive menționate anterior.

Vă invităm să ne fiți parteneri media pentru diseminarea mesajului nostru preventiv: ,,Ia ATITUDINE! Spune STOP VIOLENȚEI”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *