Țara lui Dinu Păturică

S-au împlinit recent 200 de ani de la nașterea lui Nicolae Filimon, creatorul primului roman realist românesc. Prozatorul a devenit celebru prin personajul creat de el, Dinu Păturică, eroul romanului ”Ciocoii vechi și noi”. Încă din titlul dat operei sale, autorul ne dă de înțeles caracterul peren al lui alde Păturică în lumea românească.

Fără intenția de a generaliza până la ultimul membru, nu mă pot abține să nu văd asemănarea izbitoare între ”apucăturile” ciocoiului Dinu Păturică și natura umană care umple tabloul grotesc al politicii din România. Pentru că personajul lui Nicolae Filimon, dacă autorul nu l-ar fi imaginat ciocoi, ar fi putut primi rolul de cadru cu succes garantat al oricărui partid românesc din vremurile noastre.

Este de domeniul evidenței! Ca să ai succes în politică trebuie să fii obligatoriu Dinu Păturică. Romanul lui Nicolae Filimon poate fi oricând cartea de căpătâi a debutanților în politică care știu ce vor. Vestea bună pentru candidați este că nu se cere competență sau inteligență superioară. Prozatorul explică negru pe alb care-i mersul în sus spre tăriile parvenirii. La fel ca Păturică, trebuie să fii viclean, să dovedești o extraordinară capacitate de disimulare, să fii credibil atunci când, umil, te prosternezi în fața șefilor tăi de partid. Nu ai voie să te dai înapoi de la nimic ca să-ți atingi scopul! Trebuie să fii tenace! Dacă simți că pierzi teren, revino mereu și mereu în sarcină până răzbești. Citește clasicii! Machiavelli e un bun început! Privește-ți aliații ca pe niște scule la care poți renunța ușor după ce nu-ți mai sunt de folos. Să fii permanent util, fie că e vorba să dai un foc la trabucul suveran, fie că se pune problema să execuți silit colegi și prieteni deveniți indezirabili.

Așa și numai așa poți ajunge să câștigi încrederea stăpânului tău de la partid. După care, chiar dacă ai nefericirea să fii un simplu analfabet funcțional, poți lucra ca să obții funcția la care râvnești, să culegi foloasele necuvenite la care visezi, sau chiar să îi iei locul celui care ți-a întins mâna, dacă acesta nu se prinde la timp că sâsâi când vorbești.

Ultimul Dinu Păturică neaoș care-mi vine în minte este Marius Dănuț Carașol. Acest domn a știut atât de bine să pupe ghiuluri pe la partid încât a fost uns președinte al Directoratului companiei de stat Transelectrica, deși diploma lui de inginer era falsă. E un exemplu exotic, remarcabil doar prin faptul că protagonistul neglijase să-și achiziționeze o diplomă conformă din târgul de ”sorbonici” care oferă ”intelectualitate” contra cost. Așa cum au făcut miile de Dinu Păturică care animă partidele românești de acum și dintotdeauna. Fișa postului în cazul lor cere expertiză reală doar în minciună, trădare la timp, traseism la avantaj, rezistența la greață pe alternanța lins-scuipat-lins-scuipat. Privită din afară asta este viața de partid la noi. Iar odată intrat în politică ești obligat să te aliezi, să colaborezi, să-l reprezinți pe Dinu Păturică. Poate din această cauză oamenii cinstiți a căror inteligență și competență le permite să trăiască confortabil prin forțe proprii nu se implică politic. Nu vor să se compromită atâta timp cât persistă lipsa cronică de modele politice demne de urmat. Maica Tereza să fii și toț îți pierzi orice credibilitate dacă ajungi candidatul unor Voiculescu, Tăriceanu, Ponta sau Băsescu, sinonime de frunte pentru Dinu Păturică în politica românească!

Lui Dinu Păturică creat de Nicolae Filimon i-au mers toate din plin până când nu a devenit un ticălos. Dată fiind specificitatea murdară a  profesiunii, unui politician i se pot ierta multe, mai puțin ticăloșia. Odată ajuns în vârf, Păturică a utilizat cele mai crude metode pentru a-i spolia pe țăranii de pe propriile moșii. Oamenii s-au revoltat, iar personajul lui Nicolae Filimon va fi lăsat să moară într-o ocnă părăsită. Astăzi, în democrație, el ar fi închis într-o pușcărie rezonabilă. Pentru că, mai vechi sau mai nou, orice Dinu Păturică sfârșește rău dacă nu se oprește la timp. Iar pedeapsa este cu atât mai dură, cu cât ambițiile lui nesănătoase fac mai mult rău celor din jur.

 

Adrian Sălăgean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *