Tinerii de 10 ai Devei premiaţi pentru succesul de la Bacalaureat

Un om de afaceri din Deva a decis încă din luna iunie să premieze toţi elevii din oraş care au luat nota 10 la Bacalaureat. Robert Dronca şi-a anunţat intenţia pe o reţea de socializare, iar astăzi s-a întâlnit deja cu cei trei absolvenţi ai liceelor din Deva care au obţinut nota maximă.

„Multe felicitări pentru reuşita voastră! Într-un an precum acesta, este o adevărată performanţă!”, a spus Robert Dronca, în timp ce le-a înmânat premiile tinerilor şi buchete de flori celor două fete. Iulia Denisa Macaru şi Denisa Cristina Iosif sunt absolvente ale Colegiului Naţional Pedagogic „Regina Maria”. Ambele au 19 ani şi recunosc că, deşi se aşteptau să aibă note bune la probe, notele de 10 au fost o mare surpriză. „Bacul a fost o experienţă unică, am avut emoţii, dar, după examene, am simţit o uşurare foarte mare. Nici acum nu îmi vine să cred că am luat zece! Tremuram toată când am aflat rezultatele şi îmi ziceam: „Sigur? E sigur? Eu am reuşit?!”

Iulia nu s-a decis încă decât asupra oraşului unde îşi va continua studiile. A ales Braşovul, dar colega ei de performanţă, Denisa Iosif, ştie că vrea să urmeze Psihologia la Cluj Napoca: „Am fost şocată când am aflat rezultatul la Bac! Nu mi-a venit să cred, cred că m-am uitat de 11 ori la cod şi mă tot gândeam: „Poate nu-i al meu! Vreau să devin psiholog şi îmi doresc să lucrez cu copii.”

Şerban Andrei Monea are 18 ani şi a absolvit Colegiul Naţional Decebal Deva. Nu a avut mari emoţii pentru note, dar tot nu se aştepta să fie unul dintre tinerii de 10: „Îmi amintesc că mă tot uitam şi încercam să verific dacă sunt notele mele. Asta şi pentru că, prima dată, am introdus codul greşit şi nu a apărut nimic. A doua oară, au apărut rezultatele: erau notele de 10! Veneau  una după una şi nu pot descrie sentimentul exact de atunci, poate o împlinire sufletească.” Şerban este decis să urmeze Medicina, la Cluj Napoca.

 

Copiii şi-au făcut planuri cu sumele primite ca premiu – spre surpriza tuturor, vor să îşi păstreze banii pentru „viaţa de student”: „Îmi prinde tare bine premiul aceasta, mă va ajuta la admitere. Mă gândesc să folosesc o parte pentru dezvoltarea mea personală, vreau să îmi aflu aptitudinile, să mă cunosc mai bine. Mulţumesc mult pentru şansa asta”, spune Iulia. Intenţiile copiilor l-au impresionat pe omul de afaceri: „Ăştia sunt banii voştri, poate primii voştri bani câştigaţi. Trebuie să ştiţi că nu întotdeauna viaţa îţi răsplăteşte munca, dar, pentru că voi aţi obţinut această performanţă, am vrut să ştiţi că sunteţi apreciaţi. Voi sunteţi exemplul că se poate şi noi trebuie să arătăm că performanţa trebuie răsplătită, recunoscută şi promovată, pentru că avem nevoie de asemenera copii”.

Tinerii de 10 spun că Bacalaureatul 2021 nu a fost un examen tocmai uşor, mai cu seamă că a fost finalul unui an şcolar plin de provocări, cele mai multe impuse de regulile pandemiei. „Pentru mine, a fost un an greu, copleşitor, cu o avalanşă de emoţii. Totul a fost diferit, de la stilul de învăţare, la stilul de predare, la participarea la ore, s-au schimbat programe, tot s-a modificat!”, povesteşte Denisa Iosif.

„Eu nu simt revolta asta când vorbesc de online. Am găsit şi lucruri bune, care pe mine personal m-au ajutat”, mărturiseşte Şerban şi se gândeşte bine cum să spună adevărul: „Fără să desconsider profesorii, vreau să spun că unele orele care până atunci păreau că nu se mai termină, acum mergeau mult mai repede, m-am putut concentra mai bine pe unele materii. Dacă am stat în casă, mi-am putut descoperi pasiuni sau am reuşit să avansez în domeniile pe care am vrut sa le urmez. Schimbările aduse de pandemie au venit ca o lecţie: înainte eram foarte nemulţumiţi de tot şi aşa ne-am dat seama că era mai bine înainte!”

Cei patru au rămas aproape o oră să povestească în Parcul Cetăţii. La finalul întâlnirii, omul de afaceri care a oferit premiile celor trei absolvenţi  le-a strâns mâinile. Proprietar al unui lanţ local de farmacii, Robert Dronca, le-a vorbit direct: „Vă doresc succes şi îmi doresc să vă gândiţi ca, după terminarea studiilor, să reveniţi în Deva. Avem nevoie de medici, de psihologi, oraşul are nevoie de tineri, iar administraţia locală trebuie să se implice şi să creeze mediul pentru ca ei să vrea să vină acasă. Succes, copii!”

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *