Urs filmat într-o gospodărie din Apuseni (VIDEO)

Ursul şi-a făcut un obicei din a servi cina în gospodăriile sătenilor dintr-un cătun din Apuseni. Speriaţi, puţinii localnici rămaşi pe munte au alertat autorităţile. În zonă a ajuns o echipă de relocare de la Flora&Fauna International (FFI). Pe imaginile suprinse noaptea se vede ursul care se plimbă lejer prin curtea unei case, urcă treptele şi adulmecă uşa casei.

Nu doar imaginile sunt interesante, ci şi comentariile membrilor echipei: “Ăsta nu-i normal la cap”, şopteşte cineva, când ursul se strecoară printre mormanele de zăpadă din curte şi se îndreaptă către uşa pivniţei.

În timp ce specialiştii echipei îşi fac planurile de tranchilizare, comportamentul ursului le atrage încă o dată atenţia: “Iaaa, uite! Fii atent! Se bagă în casă!”, se alertează cineva în momentul în care blănosul urcă treptele şi începe să adulmece uşa.

Cei din echipa de relocare au avut chiar emoţii şi s-au temut că ursul va sfărma uşa, dar animalul s-a răzgândit: “Nu se bagă, că îi frică! Ăsta vine către noi!”. O altă voce calmă zice: “Las să vină! Că poate merge la cuşcă, dacă iese către drum!”

Sătenii din cătun s-au plâns că, de câteva luni, ursul intra în gospodării şi le mânca animalele.

Prefera găinile aşa că oamenii nu mai ştiau cum să le ferească.

Ministerul Mediului a aprobat intervenţia şi reprezentanţii fondului de vânătoare au contactat Flora&Fauna International. O echipă de specialişti printre care şi medicul veterinar Ciprian Hodor a ajuns în zonă: “Oamenii ne-au povestit că ursul s-a aciuat pe lângă sat înainte de sărbătorile de iarnă. În fiecare seară, dădea atacul şi le mânca găinile. Cât a fost mai frig, ursul a dormit, dar, de când s-a încălzit, şi-a reluat obiceiurile. Fura cârnaţi, intra în afumători, oamenii au ajuns să îşi ascundă animalele, dar cotrobăia după ele. Aşa a ajuns şi la casa care se vede în filmare. Acolo locuieşte singură o bătrână, care seara îşi băga găinile în pivniţă. Mirosul lor a trecut de pe mâini pe clanţa uşii, de asta căuta ursul pe acolo.”

Cei de la FFI i-au pregătit ursului o momeală – un sătean a “donat” o găină tăiată şi au aşezat-o într-o cuşcă.

În cea de doua seară, ursul a intrat “la masă” şi atunci a fost tranchilizat în siguranţă. “Îşi făcuse culcuş la vreo 300 de metri de case, între nişte brazi. Nu-l deranja nimeni! L-am mutat în altă zonă, pe alt fond de vânătoare, pe Valea Drăganului, mai aproape de golul alpin şi mai departe de locuinţe. Practic, l-am salvat pentru că erau pregătite şi actele pentru împuşcare. Acum depinde de el dacă e cuminte sau îşi reia obiceiurile proaste”, spune Ciprian Hodor.

Cei de la Flora&Fauna International vă sfătuiesc ca, în cazul unui atac al ursului în gospodărie, să sunaţi rapid la 112 şi să nu vă aventuraţi să goniţi sălbăticiunea: “Sunt foarte puternici şi nu trebuie să te pui cu ei. Suni la 112, dispecerul alertează Jandarmeria, apoi ei ne vor contacta pe noi, dacă este cazul. Dacă nu e caz de forţă majoră, nu se aventurează nimeni să împuşte un urs atât timp cât despăgubirea e stabilită la 40 de mii de euro”, precizează Hodor.

Ursul capturat şi tranchilizat în cătunul Doda Pili este primul urs relocat de echipa FFI în acest an.

Anul trecut cinci exemplare au fost mutate în zona mai sigure prin intervenţia echipei de la Flora&Fauna International.

 

Laura OANA

sursa foto: FFI și Ciprian Hodor

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *