Istoria locurilor poate atrage turiștii

Valea Jiului este o zonă unde mioriticul se îmbină cu industria. Momârlanii sunt băștinașii zonei, iar mineritul a fost, până de curând, motorul economic. Edilii creionează o strategie prin care să dezvolte toate sectoarele care pot atrage turiștii. Edilii din Lupeni și-au propus să valorifice patrimoniul minier în direcția turistică. Autoritățile locale vor să identifice toate obiectivele care pot deveni puncte de atracție pentru turiști, iar apoi acestea să fie modernizate și puse în circuitul turistic. Se dorește și punerea în valoare a tradițiilor și obiceiurilor străvechi ale zonei.

“Din punct de vedere administrativ vom încerca, ca în fiecare an, să găsim un obiectiv turistic în municipiul Lupeni să îl dezvoltăm cât putem. La mină să încercăm să găsim un loc care să fie o atracție pentru turiști ori anumite activități pe care noi le avem. Trebuie să ținem cont și de istoria pe care municipiul Lupeni o are, trebuie să ținem cont că ceea ce s-a întâmplat acum zeci sau sute de ani trebuie să le scoatem în evidență. Trebuie să creăm o anumită poveste a municipiului nostru și sunt convins că vom reuși să creionăm o poveste astfel încât să devină mult mai atractivă localitatea din acest punct de vedere”,  a declarat Lucian Resmeriță.

Deocamdată transformarea patrimoniului minier în punct turistic este la stadiul de plan, însă edilii iau în serios această posibilitate. Ar putea fi identificate foste perimetre miniere care să fie transformate în atracții turistice.

“Îmi doresc ca mineritul să funcționeze în continuare, îmi doresc ca mineritul să producă cât mai mult timp este posibil. Dar, dacă ar exista o anumită galerie, un anumit puț, să se poată ocupa administrația locală de acea zonă. Cum erau, pe vremuri, acele galerii școală, unde învățau copiii care erau la liceu. Ar putea acele galerii să le dezvoltăm. Dorința mea este ca mineritul să continue, ca producția să se poată da pe cât mai mulți ani”,  a mai spus sursa citată.

Patrimoniul cultural și istoric al Văii Jiului ar permite dezvoltarea acestui tip de turism. Trebuie însă fonduri pentru ca anumite obiective să fie puse în valoare.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *