Propunere: Clinică veterinară mobilă pentru sterilizarea animalelor

O propunere mai puțin obișnuită pentru rezolvarea problemei maidanezilor vine din partea unei formațiuni politice. USR a depus la toate primăriile din Valea Jiului proiectul ”Clinică veterinară mobilă pentru sterilizarea animalelor”.

Activitatea serviciului pentru ocrotirea animalelor fără stăpân din subordinea Consiliului Județean Hunedoara nu va mai funcționa, iar câinii din adăposturi vor reapărea pe străzi. Curtea de conturi a constatat că această activitate este finanțată ilegal de către instituția județeană.

Primăriile plăteau anual o cotizație pentru acest serviciu, bani care ar putea fi redirecționați pentru implementarea proiectului propus de noi. USR propune achiziționarea unei clinici veterinare mobile pentru toate UAT-urile din Valea Jiului, cu banii pe care ar fi trebuit să îi trimită pentru asigurarea serviciilor contractate anterior. Costul clinicii veterinare mobile este de aproximativ 65.000 de euro, iar pentru fiecare animal sterilizat se vor cheltui 50-70 lei”, arată propunerea celor de la USR.

Una dintre cauzele apariției animalelor fără stăpân, în spațiile publice, provine din abandonul puilor. Înmulțirea necontrolată a animalelor de rasă comună, deținute de persoane fizice, este strâns legată de capacitatea financiară scăzută a deținătorilor de a asigura sterilizarea acestor animale, situație care conduce la abandonul puilor, cel mai adesea pe domeniul public. Plecând de la acest aspect, o soluție pentru a limita acest fenomen este suportarea din bugetul primăriei a costurilor cu sterilizarea animalelor cu stăpân.

”Sterilizarea gratuită, în special a femelelor, va contribui semnificativ la scăderea numărului de câini și pisici abandonați pe domeniul public, iar localitățile vor fi mai sigure pentru copiii și adulții care sunt în pericol de a fi agresați de câinii fără stăpân al căror comportament este imprevizibil. Chiar dacă această clinică nu va rezolva toate problemele existente la ora actuală în materie de animale fără stăpân, pe termen lung, beneficiile vor fi semnificative” a spus Oana Nebunu, președinta filialei USR Vulcan.

Scopul acestui proiect este creșterea capacității autorităților publice de a asigura suport deținătorilor de câini și pisici, de rasă comună, în vederea limitării cazurilor de abandon a puilor în spațiile publice și a efectelor asupra gradului de siguranță a copiilor și adulților.

 ”Cetățenii în general, dar mai ales cei care dețin sau se îngrijesc de animale de companie neînregistrate sau nesterilizate, trebuie să conștientizeze importanța monitorizării și sterilizării animalelor pentru că este încă o practică frecventă abandonarea puilor nedoriți pe spațiul public. Sterilizarea e cea mai eficientă metodă de gestionare a populației canine și feline de rasă comună. Numărul câinilor și al pisicilor fără stăpân poate fi redus considerabil dacă înmulțirea animalelor va fi controlată. Prin acest proiect ne dorim să contribuim la rezolvarea acestei probleme de interes general”, a declarat Elena Kiss, președinta USR Petroșani.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *