Cum a creat deveanca Irina Tâlvescu, farmacist-cosmetolog, o gamă de produse împotriva îmbătrânirii

A crescut în farmacie, printre rețetele preparate de mama ei și, de copil, a fost pasionată de formulele pentru creme, loțiuni și ape florale. De acolo și până la a transforma asta într-o profesie făcută cu pasiune, n-a mai fost decât un pas! Astăzi, deveanca Irina Tâlvescu, oferă un interviu în exclusivitate pentru cititorii cotidianului REPLICA.

 

Sunteți farmacist-cosmetolog și ați adus pe piața de cosmetice locală, dar și națională, o linie nouă de produse, care a încântat încă de la apariția lor. Am citit recenzii excelente despre produse, iar prezentarea lor este, și ea, una de excepție. Ce fel de produse cuprinde gama creată în laboratoarele de la Deva și care e filosofia de viață care stă în spatele ei?

Sunt farmacist de 16 ani, am studiat la Facultatea de Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, promoția 2005, și sunt fericită că mi-am îndeplinit visul, acela de a-mi crea propria linie de cosmetice, pe care mi-am dorit-o încă de când eram studentă. De ce și cosmetologie? Pentru că nu poți să obții toate informațiile doar dintr-o singură specializare. Ca să formulezi o rețetă, trebuie să cunoști foarte bine cel mai mare organ al omului, care este pielea. De când eram copil m-au pasionat formulele de creme, loțiunile, apele florale, mai ales având-o și văzând-o în familia mea pe mama, care fost un farmacist iubit în orașul nostru, Târgu-Jiu și care, la rândul ei, a preparat în receptura farmaciei o multitudine de rețete, pentru tot felul de afecțiuni. De fapt, pot să spun că am crescut în farmacie. De aici dorința mea de a face din profesia de farmacist, satisfacția vieții mele profesionale.

Cum vă alegeți ingredientele?

Cremele din gama Stay Beautiful, sunt produse cu substanțe care au fost studiate de-a lungul anilor și pe care le-am introdus în preparate într-o concetrație verificată. Gama de creme conține resveratrol, acid hialuronic, colagen, vitamina E, vitamina A, alantoină, vitamina C, niacinamide, kaolin, cafeină, coenzima q10, care sunt substanțe cu un adevarat efect asupra pielii. Ingredientele le-am ales întotdeauna în funcție de ce are nevoie pielea și le-am introdus în rețete în funcție de compatibilități și de rezultatul pe care l-am dorit. Gama conține cremă împotriva îmbătrânirii cutanate, cremă hidratantă, cremă restructurantă, cremă de ochi, serumuri, cât și două produse pentru domnii cărora le place să-și îngijească pielea.

Unde putem găsi cosmeticele produse la Deva? Sunt disponibile doar local sau ați reușit să extindeți distribuția la nivel național?

Cremele pot fi găsite în cadrul farmaciei familiei noastre, farmacia Tacomi (în centru), cât și pe site-ul meu www.charmoiselle.ro , pentru cei care nu locuiesc în Deva.

Cât de dificilă este punerea pe raftul unui magazin a acestor produse din punctul de vedere al avizelor și autorizațiilor necesare, în condițiile în care orice întreprinzător din România, e descurajat sau chiar îngrozit de birocrația necesară pentru funcționalizarea afacerii lui?

Este un proces complex (am fost descurajată de birocrație de mai multe ori) dar până la urmă, cu multă răbdare și mult timp alocat notificărilor, am reușit. A fost nevoie de multe teste de laborator, teste de control al calității și biodisponibilității, verificări de stabilitate.

Ce ne recomandați să urmărim, atunci când alegem un produs cosmetic? Piața este invadată de tot felul de mărci, unele arhicunoscute, dar și nume noi. Cum putem ști că am ales un produs de calitate, cu efecte benefice?

Trăim într-o lume în care toți ne dorim să arătăm perfect, pentru că presiunea de a atinge perfecțiunea se exercită în toate aspectele de zi cu zi, în special în zona rețelelor de socializare. Există o multitudine de aplicații, toate menite să ne facă să arătăm mai frumos, mai tineri, fără riduri, cu un zâmbet impecabil, dar care, de fapt, ne îndeparteză negativ de felul în care arătăm și suntem noi în realitate. Atunci când îți dorești să cumperi o cremă, încearcă să te informezi. Trebuie sa îți cunoști foarte bine tipul tău de ten (fie că este ridat, uscat, gras, acneic sau intolerant etc.), așa că pe site-ul meu am petrecut mult timp ca să pot oferi o multitudine de informații despre fiecare produs în parte. Încearcă să alegi creme proaspăt preprate, fără conservanți sau cu cât mai puțini posibil. Eu am venit cu varianta să le prepar proaspăt, în decurs de 5 zile de la comandă, cu sau fără parfum adăugat, astfel încât acțiunea ingredientelor să fie cât mai eficientă.

Care sunt regulile de bază pentru a avea o piele sănătoasă?

Regulile de bază pentru mine sunt foarte simple: somn suficient 7-8 ore pe noapte (este ideal), alimentație bogată în alimente vii, superalimente care nu doar ne oferă energie, dar sunt surse bogate de substanțe care ajută la creșterea performanțelor fizice și intelectuale, cu acțiune directă asupra unui ten sănatos și, nu în ultimul rând sport, care nu ar trebui să lipsească din viața unui om. La aceste reguli, din punctul meu de vedere, se mai adaugă și altele secundare, dar care sunt foarte importante de asemnea în a avea un ten cat mai sănătos. Ideea mea despre frumusețe în adolescență și în tinerețe era diferită de cea pe care o am acum la maturitate. O femeie, în primul rând, trebuie să își facă propriul ei ritual de îngrijire. Să se demachieze seara obligatoriu, să se spele mai apoi pe față, să își aplice o cremă contur de ochi, un ser și o cremă adecvată. Dimineața, de asemenea, să folosescă o cremă de față, una de ochi și obligatoriu o cremă cu factor de protecție solară. Recomand de asemenea să frecventeze un salon de cosmetică, de câte ori este necesar. Stiți că, de foarte multe ori, mă deranjează faptul ca văd oameni care au educație în acest sens, care știu ce periculos este solarul, dar care tot îl frecventează. Este atât de agresiv pentru piele!

Se spune că frumusețea nu are vârstă. Ce ați recomanda doamnelor din România? În ce privință credeți că am avea de lucrat pentru a ne îmbunătăți atât aspectul, cât și sănătatea, starea de bine și încrederea în noi înșine?

Un alt pas pentru a ne cunoaște mai bine pe noi înșine și a trăi echilibrat este să ne dăm seama ce ne face fericiți. Trăim într-o lume și într-o societate în care tragem mult de noi, muncim până la epuizare, ca niste roboți (de multe ori ma regăsesc), ne trezim mai apoi stresați și o luăm de la capăt, cu impresia că este ceva trecător. Este foarte important să fim realiști, e foarte important să ne punem întrebări și să ne răspundem la ele. Timpul nostru este prea scurt și trebuie să ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă viața. Deci, domnelor, bucurați-vă de voi, de familiile voastre, de tot ceea ce iubiți. Zâmbiți, dansați, ascultați muzică, faceți sport, vizionați un film la cinema și mâncați popcorn, cumparați-vă parfumul preferat, purtați haine vesele, plimbați-vă, faceți-vă câteodată micile plăceri nevionvate. Aveți încredere în voi, sunteți frumoase și sănătoase!

Cunoscută, cândva, în lume pentru cercetările medicului Ana Aslan, cosmetologia românească a intrat, după 1990, într-un con de umbră. Piața a fost “invadată” de produse din afară, după care românii tânjeau de decenii. Unele dintre ele de o calitate certă, iar altele de proveniență, dar și de o calitate îndoielnică. De ce anume credeți că are nevoie piața de cosmetice din România pentru a redeveni un nume de referință pe piața cosmetică mondială?

România are nevoie de oameni implicați în orice domeniu. Îmi imaginez pe viitor o Românie prosperă, încrezătoare și unită, o Românie fără corupție, o Românie unde fiecare copil, indiferent de etnie, gen sau clasă socială, are acces la o educație excelentă, o Românie care furnizează servicii medicale la nivel înalt tuturor cetățenilor. Cred cu tărie că acest viitor este posibil. Însă aceasta nu va avea loc fără dezvoltarea unei viziuni naționale. Ana Aslan a devenit cunoscută în întreaga lume, datorită cremelor și pastilelor Gerovital. A trăit 92 de ani, dovedind cu prisosință că metoda anti-îmbătrânire descoperită de ea funcționează. Este păcat că, la ora actuală, Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie Ana Aslan este într-un con de umbră. Dacă se continua tot ceea ce a început Ana Aslan, România, măcar din acest punct de vedere, era pe piața cosmetică mondială.

Mama, soacra, soțul și cumnata sunt, la fel ca dumneavoastră, farmaciști. Cum se face că, la final de liceu nu v-a tentat să încercați alt drum? Care este motivul pentru care ați ales farmacia?

Motivul pentru care am ales, în primul rând, farmacia a fost dorința mea necondiționată de a ajuta omul, pacientul, cu ajutorul medicamentelor și al efectului lor. Al doilea motiv a fost să continu ce am vazut că face mama mea în laborator. Îmi plăcea absolut tot, cum prepara rețetele magistrale, cum aranja medicamnetele în sertare, inclusiv mirosul specific din farmacie. Atunci se preparau creme pentru ten cu vitamine și ulei de lavandă, care erau foarte căutate de doamnele dichisite. Mi-am dorit și eu să fac ceea ce făcea ea și am reușit. Acum mama mă urmărește și îmi mai dă indicații câteodată sau de câte ori îi cer opinia. Am avut norocul, pentru că nu știu cum să îl numesc altfel, de a ajunge să fiu noră într-o familie de farmaciști. Am avut și am în continuare tot sprijinul  pe care mi l-am dorit. Soțul meu, Mihai, farmacist și el, mă susține în absolut orice îmi trece prin minte privind activitatea mea în receptura farmaciei. Soacra mea, farmacist diriginte, cât și președinta Colegiului Framaciștilor din Hunedora, m-a ajutat din toate punctele de vedere în a-mi îndeplini dorința mea de a prepara creme. Și, pentru asta, o să îi rămân veșnic recunoscătoare pentru încrederea pe care a avut-o și pe care o are în  mine.

Cine vă susține pentru împlinirea viselor dumneavoastră?

Am norocul să am toată susținerea din partea familiei mele, atât a părinților mei, care m-au crescut atât de frumos și cu atâta dragoste (nu cred că se poate mai  multă), a soțului meu Mihai, a fiului meu Tudor (soarele meu), a mamei soacre, a nașei mele Crenguța Moldovan (medic dermatolog) al cărui punct de vedere a fost foarte important pentru mine, a Corinei (cumnatei mele, farmacist și ea), a prietenilor mei, care sunt mulți și frumoși.

Care a fost momentul cel mai dificil din viața dumneavoastră și cum ați reușit să îl depășiți?

Un moment trist și urât din viața mea, care mi-a marcat anii studenției, a fost îmbolnăvirea mamei mele. Eram studentă în anul trei de facultate, când mama mea a făcut brusc un accident cerebral hemoragic (anevrism cerebral). Atunci a fost momentul cel mai dur din viața mea. Am reușit să îl depășesc cu ajutorul tatălui meu, care a fost întotdeuna îngerul meu păzitor. Ne-am întărit unul pe altul, eu am putut să îmi văd de școală și de viață în continuare, iar el a încercat să mă ferească și s-a ocupat de problemele care urmau sa vină. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că există și acum și sper să îl am cât mai mult în viata mea, chiar dacă distanța ne desparte.

Care a fost cel mai fericit moment din viața dumneavoastră?

Au fost foarte multe momente fericite în viața mea, printre care unul, cel mai important, nașterea fiului meu Tudor, care îmi aduce în fiecare zi motive să cred că un copil este o binecuvântare pentru o familie.

Cum vă vedeți peste 20 de ani?

Peste 20 de ani? Uff! Mă văd mai tolerantă, mai răbdătoare, poate nu cu aceeași energie (eu sper că da!), mai calmă, bunică poate, sănătoasă tun, cu spirit de viață, bucurându-mă de realizările mele, cât și de cele ale familiei mele. Mă mai văd undeva unde este plajă și mult soare.

Ce vă mâhnește?

Mă întristează oamenii bolnavi, oamenii triști, răutatea, oamenii care nu se bucură de ceea ce au, egoismul, mă întristează oamenii avari, prostia umană sub toate formele și aspectele ei. Mă întristează oamenii care nu evolueză, negativiștii, cei care nu se informează și care nu acceptă ideile altora, oamenii fără personalitate, fără inițiative sau perspective. Deasemenea, mă întristează situația social-politică din țară și tot ceea ce se întâmplă în afara granițelor.

Ce vă bucură?

Mă bucură multe, printre care iubirea necondiționată, Tudor, viața pe care o am. Mă bucură întâlnirile cu prietenii mei, mă bucură toate clientele mele, mă bucură o mâncare bună, un vin bun. Mă bucură o vacanță cu familia, mă bucură o cină romantică, o carte bună, un film bun. Mă bucură casa mea, spațiul meu, locul meu de muncă. Caut echilibru în tot ceea ce fac.

Cum ar fi lumea ideală, văzută prin ochii lui Irinei Tâlvescu?

Într-o lume ideală mi-ar fi oricând ușor să cer ajutorul, pentru că oamenii ar fi oameni. Într-o lume ideală m-aș uita la mine, m-aș critica, mi-aș arăta unde greșesc, m-aș lupta cu mine să fiu mai bună. Trăim într-o lume suprasaturată, avem prea mult din orice, dar prea puțin din ceea ce ar trebui de fapt. Timpul, practic, se dilată tot mai  mult. Trăim într-o viteză amețitoare, parcă am vrea să ne luăm la întrecere cu timpul. Trăim în viteză, iar când ne oprim o clipă, observăm că au trecut zile, luni apoi ani. Deseori ne pierdem în detalii, în lucuri mărunte, risipim energie, dăm importanță exagerată unor lucruri legate de rutina zilnică, pentru a ne da seama apoi că timpul trece și nu oricum, ci în goană, că timpul nostru, oricât ar fi el, este foarte limitat. Ideal pentru mine este să căutăm echilibrul în tot ceea ce facem, fie că e la muncă, în societate, în familie, în cuplu, de asemenea să căutăm să ne desăvârșim ca persoană, personalitate, să ne identificăm în lumea asta, să lăsăm urme bune și curate.

Ada BERARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *