Copiii muncitorilor români, din Austria, vor primi alocațiile de stat integral, după o decizie a Curții de Justiție din Viena

Ministrul Muncii, Marius Budăi, aflat în vizită oficială în Austria, a discutat cu autorităţile despre situaţia muncitorilor români. De asemenea, ministrul a salutat decizia Austriei de a plăti din nou, integral, alocaţiile de stat pentru copiii din România ai cetăţenilor români angajaţi în Austria.

„M-am întâlnit, în Austria, cu Martin Kocher, ministrul federal al Muncii şi Economiei şi cu Johannes Rauch, ministrul federal al Afacerilor Sociale, Sănătăţii, Îngrijirii şi Protecţiei Consumatorilor, pentru a discuta despre situaţia românilor care lucrează în această ţară”, a anunţat, miercuri seară, ministrul Muncii.

Marius Budăi a precizat că a salutat decizia Austriei de a relua plata alocaţiilor de stat, integral, pentru copiii din România ai cetăţenilor români angajaţi în Austria.

 

„Am întreprins diligenţe în acest sens, inclusiv la nivelul Comisiei Europene, încă din primul meu mandat de ministru al Muncii”, a mai transmis ministrul.

Alocaţiile pentru copiii cetăţenilor europeni care lucrează în Austria au fost reduse, la de 1 ianuarie 2019, la nivelul practicat în ţara de origine, în cazul în care copiii au rămas acasă.

Pentru această decizie, Austria a fost vizată de o procedură de infringement.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a pronunţat, în 16 iunie 2022, hotărârea sa în cauza C-328/20, Comisia Europeană (Comisia) împotriva Austriei, acţiune în constatarea neîndeplinirii de către statul membru menţionat a unor obligaţii prevăzute de Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum şi de Regulamentul nr. 492/2011 privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii.

CJUE, a constatat, în esenţă, că prin instituirea unui mecanism de ajustare a alocaţiilor familiale şi a creditului fiscal pentru copilul aflat în întreţinere, aplicabil în cazul lucrătorilor ai căror copii au reşedinţa permanentă în alt stat membru UE, Austria a încălcat obligaţii care îi revin în temeiul Regulamentului nr. 883/2004 şi al Regulamentului nr. 492/2011.

De asemenea, CJUE a constatat că, prin instituirea, pentru lucrătorii migranţi ai căror copii au reşedinţa permanentă în alt stat membru UE decât Austria, a mecanismului de ajustare a bonusului familial „plus”, a creditului fiscal pentru persoanele care asigură singure veniturile unui cuplu, a creditului fiscal pentru persoanele care asigură singure educaţia unui copil şi a creditului fiscal pentru întreţinere, Austria a încălcat obligaţii care îi revin în temeiul Regulamentului nr. 492/2011.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a salutat, marţi, declaraţiile ministrului austriac Susanne Raab, referitoare la plata a 337 milioane de euro, pentru alocaţiile copiilor nerezidenţi, inclusiv pentru cetăţenii români.

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *