Feerie de Crăciun. O hunedoreancă are rețeta decorului perfect

O bogăție de globuri își arată obrajii colorați felurit printre cetina grea de zăpadă. O lebădă se odihnește într-un cuibar de levănțică înghețată, umbra unui cerb se întinde falnic peste oglinda pardoselii și câteva bufnițe dalbe își așteaptă rândul alături de grămezile de flori în tonuri calde, delicate. Șiraguri de perle se întind elegant printre rămurele care sclipesc învelite în roiuri de sclipiri argintii și aurii. Pare că tocmai a nins în lumea fermecată a crăieselor și prinților din basme. Așa arată lumea de Crăciun a Danei Ille, o lume în care îți pierzi firea de adult și îți regăsești ușor entuziasmul copilăriei.

Te-ai aștepta ca într-un salon de coafură să miroase aspru a vopsele, amoniac și fixativ, însă spațiul e cucerit de aroma de brad. Dintre toate simțurile, văzul este cel răsfățat în spațiul transformat acum în atelier de Crăciun. Din fiecare colț, altă minunăție îți atrage atenția. Nici unul dintre aranjamente nu seamănă cu cel de alăturea, dar toate sunt realizate somptuos și în fiecare piesă recunoști stilul elegant și grija pentru detalii care au dus faima hunedorencei.

La masa din centrul salonului, Dana lucrează la un aranjament cu o lebădă maiestuoasă străjuită de rămurele înzăpezite între care câteva flori fine, care amintesc de bujor, adaugă tonuri calde de corai, crem și gălbenuș: „Aici pregătesc un cuib pentru lebădă, cu floare de ranunculus, care îmi place mie foarte mult pentru că este foarte delicată, cu fire de lavandă care pare îngheţată așa, odată decorată cu flori de gheaţă.

Totul e fixat pe un platou de lemn care să dea stabilitate şi pe care îl acoperim cu crenguţe de brad şi ele încărcate cu zăpadă artificială. În mijloc, aşezăm lebăda”, spune Dana și se dă un pas mai în spate pentru a verifica întinderea alb – argintie. „La început am vrut să fac un cuib pentru bufnițe, apoi mi-am dat seama că lebăda este mai potrivită pentru acest decor cu flori. Mie îmi ia cam două – trei ore să fac un astfel de de aranjament, care costă în jur de 300 de lei. Se pot face şi mai micuţe, dar şi din cele mai mari sub formă de ghirlande depinde de ceea ce își dorește clientul, de locul unde va sta și va da strălucire sărbătorilor.”

Dana Ille are la Hunedoara propriul salon de coafură, care în aceste zile este transformat în atelier de decorațiuni. Pe unele Dana le face la solicitarea clienţilor, la altele lucrează doar de dragul meşteritului. „De mică mi-a plăcut să fac tot felul de lucruri. Niciodată nu am făcut un proiect sau un plan, mi-am urmat imaginația. Nu m-au interesat nici care sunt culorile anului sau ultima modă. Lucrez așa cum simt și, mai ales atunci când fac decorațiuni de iarnă, parcă mă joc. Cât îmi place să mă joc!” S-a întâmplat la fel zilele trecute când a văzut un suport de bijuterii sub forma unei siluete feminine. A ştiut imediat că vrea să îl transforme. „Decorul pe suport am vrut să-l fac de mult timp doar că acum am găsit statueta aceasta, un bust pentru bijuterii. M-am gândit să-i fac o rochiţă din crenguţe de brad. În timp ce le lipeam, mi-am dat seama că îi mai trebuie ceva: am ales perluţe care dau tare frumos în această combinaţie. Am adăugat în talie câteva flori de ranunculus, apoi am vrut să pun o fundă din dantelă, dar mi s-au părut mult mai potrivite aceste petale albe de flori care seamănă cu dantela.”

Rezultatul e uimitor. E una dintre acele piese pe care ți-ai dori-o acasă, ca să îți răsfețe clipele petrecute în tihna dormitorului. Imaginația Danei, talentul și anii de încercări se simt la fiecare mișcare: folosește cu grație până și pistolul de lipit. Lipește crenguţă cu crenguţă începând din partea de jos și până sus. Când rochița înfoiată de brad e gata, Dana adaugă și nota de eleganță. Dintr-o privire, a ales șnurul cu perle pe care le lipește cu o picătură de silicon. Sideful și strălucirea lor se potrivesc de minune peste cetina ninsă. „E o muncă pentru care trebuie răbdare, asta e o calitate pe care trebuie să o ai atunci când faci decoraţiuni interioare şi florale. Răbdare, imaginaţie și cumpărături potrivite!”, râde Dana.

În alt colț, Dana pregătește scena în miniatură a Nașterii Domnului. Totul e construit în jurul unor frumoase statuete de lemn. „Aveam mai demult piesele astea deosebite şi m-am gândit să fac un decor cu elemente naturale. Muşchiul l-am cules azi dimineaţă ca să fie proaspăt, se simte că e încă umed. Acesta se prinde cu ajutorul unui lipici special pe acoperişul făcut din carton, acoperit cu beţe scurte din lemn. Punem bucheţele mici peste tot ca să arate bine, asezonăm cu crenguţe de brad şi umplem bine partea de carton ca să reziste aranjamentul nostru.

Putem pune conuri pitice, rămurele şi să facem tot felul de combinaţii, natural cu artificial, fiecare după cum simte. Aşa fac şi eu, exact după cum simt în acel moment. Am zile când îmi propun să fac ceva şi, când am terminat, îmi dau seama că a ieşit altceva care este mult mai frumos şi arată mult mai bine decât ideea de la care am plecat.”

Sărbătorile de iarnă vin cu o adevarată industrie a decorațiunilor. E foarte ușor însă să cazi în capcana kitsch-ului odată ce împodobeşti excesiv. Dana Ille a a găsit echilibrul perfect între opulenţă şi bun gust. Aranjamentele făcute de ea atrag atenţia peste tot, iar de la unele piese îţi iei cu greu privirea. Așa sunt și brazii în fața cărora îți vine să aplauzi. „Contează foarte mult materialele alese. Eu prefer globurile cu mai multe texturi – sunt cele lucioase, cele mate, dar și cele pufoase. Apoi putem alege culorile pentru ca să se potrivească cu decorul încăperii unde va fi aşezat. Printre crenguţele bradului, se pot adăuga zeci de rămurele pudrate și ele cu zăpadă argintie şi puţin auriu, putem pune flori cu petale mari, păsărele decorative cu coada plină de mărgeluţe.”

În această iarnă, cel mai reușit brad creat de Dana a ajuns în salonul unei colege de breaslă. Pur și simplu, nu îți poți stăpâni încântarea când deschizi ușa salonului și privești pomul care e demn de o încăpere a unui palat. „Mi-am obişnuit clientele ca, an de an, să le răsfăţ cu decoraţiuni frumoase în salon. De câţiva ani apelez la serviciile Danei care este foarte talentată şi se pricepe să facă treaba, treabă”, recunoaște Cleo, proprietara salonului. Un asemenea brad poate ajunge până la o mie de euro.

Până în acest an, Dana era solicitată doar de hunedorenii care au auzit de talentul ei și s-au convins că aranjamentele nu sunt doar unicate, ci și piese la care nu îți vine să renunți nici când ești în plină primăvară. Numele Danei Ille a devenit renume odată cu inaugurarea la Hunedoara a Muzeului Trenulețelor, un loc unde femeia a creat câteva diorame unice în țară.

Delia Banciu și Dana Ille

Aici trenul aleargă de-a lungul șinelor, iar decorul este uimitor, pe măsura timpului petrecut de Dana deasupra panourilor unde a înălțat munți, a așezat mii de copăcei, a potrivit sute de oameni de-o șchioapă, în familii, în jurului caselor. Scenele sunt rupte din realitate, dar parte din o mulțime de povești. Oricât de spectaculoase sunt primele anotimpuri prin care gonesc trenulețele, nimic nu se compară cu spectacolul iernii.

Pe micul patinoar, ai impresia că siluetele dau să se miște. Un pas mai încolo, un utilaj strânge zăpada, omuleții fac roată în jurul lui Moș Crăciun, colindele răsună în târgul de iarnă, schiorii lunecă la vale și, peste tot, e noianul perfect de zăpadă: „Aici am folosit o zăpadă care seamănă într-un fel cu zahărul pudră”, zice Dana, în timp ce presară praful alb peste pârtia de schi cu o strecurătoare.

Ei bine, da, datorită Danei, municipiul Hunedoara are propria pârtie de ski, care coboară amețitor din vârful muntelui. Delia Banciu, proprietara muzeului, este încântată de rezultat: „Decorul de iarnă este superb, am fost uimită să văd ce a reuşit să realizeze. Avem prima pârtie de ski din municipiul Hunedoara cu nocturnă şi telescaun funcțional. Dana a reuşit să descrie foarte bine şi momentele vieţii de Crăciun, cu căsuțe luminate și cu târgul de iarnă. Este un peisaj de vis!”

E limpede că talentul Danei este neprețuit și imaginația ei este de nestăvilit. Pentru cei care vor să își conceapă propriul decor de Crăciun, Dana are câteva recomandări: e nevoie de pistol cu silicon cald, ghirlandă artificială de brad, un spray cu zăpadă, lipici şi sclipici argintiu. „Acestea sunt ingredientele vedetă pentru decorurile de iarnă. Pe o floare artificială sau naturală, se aplică lipiciul pe care inițial l-am amestecat cu un pic de apă. Se pune cu o pensulă fără nici o reţinere peste floare. Se ciufulesc puţin petalele şi apoi bobocul se presează în grămada de zăpadă artificială, care este plastic tocat. Poate că nu sună spectaculos, dar, la final, arată superb. Dacă ne dorim să aibă o ţinută mai elegantă, adăugăm şi sclipici. Când amestecul de pe floare se usucă, putem să o aşezăm unde vrem noi. La fel se decorează și crenguțele de brad și chiar și globurile pentru a obține un aspect înzăpezit.”

Dana Ille este unul dintre oamenii dăruiți cu talent, care lucrează din pasiune. „mi place ce fac și de multe ori am ajuns la concluzia că nu ai nici un câştig din munca asta, dar starea de bine pe care ţi-o dau aceste momente în care lucrezi este greu de descris. E ciudat pentru unii când le spun că mă relaxează ceea ce fac. Starea asta e parte dintr-un Crăciun perfect!” Dacă ai răbdare să o urmărești, tot ce atinge se transformă într-o mică poveste: Dana meșterește bucățele de viață și colțuri de lume răpite din visele frumoase ale copilăriei.

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *