Hoții high-tech. 250 de milioane (!) de tentative de furt în 24 de ore

Chiar și cei mai productivi hoți ”nedigitalizați” ar fi impresionați de această cifră. La o populație totală de aproape șapte miliarde de pământeni, în 2018 au fost înregistrate nu mai puțin de 30 de miliarde de tentative de furt.  Dar nu orice tip de șmangleală! Fiind o armă cu două tăișuri, tehnologia permite simultan cu lucrurile bune și depășirea tuturor recordurilor negative. Pentru că, informația statistică de mai sus vizează numărul de încercări de intrare ”prin efracție” în conturi online de către hackeri .

Ultimul raport al Akamai, companie americană din domeniul securității informatice, arată că fiecare atac are ca mod de operare pătrunderea (logarea) frauduloasă la conturile personale prin furtul sau generarea numelui de utilizator și a parolei. Majoritatea atacurilor au fost făcute prin intermediul unui software-pirat sau a ”bot”-ilor, care pot prelua controlul unui calculator prin simpla trimitere a unui mail ”deghizat” (el vine ca din partea unei cunoștințe) purtător de viruși.

Zile negre pe NET

Măsurate foarte exact, atacurile informatice au înregistrat anul trecut trei maxime în datele de 2 iunie, 24 octombrie și 27 octombrie, când iureșul hackerilor a generat 252, 285, respectiv 287 de milioane de tentative de spargeri de conturi în 24 de ore.

Ce se fură?

”Marfa” vizată în acest tip de asalturi informatice sunt datele de intrare pe site-uri de jocuri, filme, sau în adrese de e-mail. Odată furate ID-ul și parola, hackerul are acces gratuit la zeci de jocuri online, site-uri de filme și muzică, inboxuri de e-mail, sau conturi de pe rețele de socializare. Toate acestea sunt o marfă căutată pe piața neagră a Internetului. Criminalii informatici vizează mărci mari de branduri video și de divertisment, deoarece accesul la acestea pot fi vândute sau tranzacționate pe piețe subterane.. Informația asociată cu aceste conturi are  valoare.

Contul dumneavoastră, o marfă pe NET-ul ”întunecat”

Ați auzit de ”darknet” (netul întunecat-din. eng.) sau ”Deep WEB”? E, dacă doriți, zona rău famată a Internetului! Ea nu este deschisă publicului larg, iar rețelele ei sunt ascunse și parazitează Internetul. Aceste zone sunt spațiul virtual unde se desfășoară tranzacțiile cu droguri, se fac ofertele pentru pedofili, se vând produsele de contrabandă și au loc comunicările anonime între interlopi, jurnaliști și instituții, care, mai apoi, sub genericul ”pe surse” apar apoi la suprafață sub forma diferitelor scandaluri.

Ei bine, în acest ”darknet” se vor găsi și datele de conectare care au fost furate de la dumneavoastră. Analiza Akamai arată că în contul hackerilor anonimi se găsesc aproape 1 TB de date care reprezintă peste 25 de miliarde (!) combinații de adrese de e-mail și parole. Există de asemenea circa 620 de milioane de combinații ID-parolă care permit accesul ilicit în sectorul video, media, jocuri, divertisment (gen HBO GO, Netflix, YouTube, Instagram, etc).

Prețurile pentru care clienții pot intra în posesia cheilor de intrare ilicite pe NET sunt relativ mici. Hackeri aplică o politică comercială din care urmăresc să marcheze câștigul dintr-un rulaj mare, nu din prețuri mari la bucată. De exemplu, pentru a achiziționa datele de acces la diferite site-uri cu jocuri, filme, muzică prețurile per pachet nu trec de 4 dolari americani. Pentru a stimula vânzarea, hackerul oferă și o garanție: în cazul în care datele de contact nu funcționează după ce au fost vândute, acestea pot fi înlocuite cu altele fără alte costuri suplimentare. Rostul acestei asigurări este simplu: site-urile specializate au devenit din ce în ce mai rapide în detectarea conturilor compromise pe care le dezactivează.

Akamai arată că pentru 5,20 dolari americani, poți primi o colecție de 5 miliarde de ID și parole pentru a accesa conturi de e-mail. Altă ofertă etalează pentru aceeași bani, ”doar” 50.000 de date de acces la adresele de e-mail ale unor persoane alese aleator.

Cine fură de la cine?

Analiza Akamai  mai arată care țări sunt gazdă pentru atacatori și care pentru victime. Astfel în 2018 din Statele Unite ale Americii au pornit circa patru miliarde de atacuri informatice, în top urmând Rusia cu 2,5 miliarde și Canada cu 1,49 miliarde. America este pe primul loc și în topul celor vizați de atacurile pe NET anul trecut (12,5 miliarde atacuri), urmată de India (1,2 miliarde) și Canada (1,02 miliarde).

Studiul mai relevă un aspect îngrijorător. Pentru 52 de dolari americani oricine poate cumpăra de pe NET-ul ”la negru” un program care poate fi configurat să spargă conturi pe una dintre cele mai mari platforme de filme din lume.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *