Noile modificări aduse codului muncii – amenzi usturătoare pentru angajatori!

În MONITORUL OFICIAL nr. 644 din 7 august 2017 a fost publicată Ordonaţa de Urgenţă nr. 53/2017 care aduce unele modificări codului muncii.

Modificările au fost făcute urmarea diferitelor cazuri întâlnite de către inspectorii de muncă în activitatea de control.

Astfel se defineşte mai clar termenul de “muncă nedeclarată”, care va fi definit în patru situaţii: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat; primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Totodată, angajatorul este obligat să păstreze la locul de muncă o copie a contractului de muncă al salariatului, iar în situaţia în care nu se conformează, se va aplica o sancţiune de 10.000 lei.

O altă modificare importantă se referă la evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de către salariaţi, evidenţă care va trebui să arate ora de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru.

Au fost eliminate limitele minime ale sancţiunii pentru primirea la muncă a unei persoane fără forme legale de angajare ramânând doar sancţiunea maximă de 20,000 de lei pentru fiecare persoană găsită “la negru”. Urmarea faptului că în perioada 2016-iunie 2017, inspectoratele teritoriale de muncă au sesizat organele de cercetare penală cu privire la un număr de 349 de fapte de primire la muncă a unui număr mai mare de 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, în peste 90% dintre modalităţile de soluţionare transmise inspectoratelor fiind dispusă măsura neînceperii sau a încetării urmării penale s-a eliminat această prevedere urmând ca pentru fiecare persoană fără forme legale să fie aplicată o sancţiune de 20.000 de lei.

Tot o sancţiune de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată se aplică şi în cazul primirii la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii sau pentru primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat. Dacă se primeşte la muncă un salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, sancţiunea este de 10.000 lei pentru fiecare persoană depistată.

Noile prevederi ale codului muncii vor intra efectiv în vigoare încă din data de 7 septembrie 2017. Pe cale de consecinţă atragem atenţia angajatorilor să se conformeze noilor cerinţe legale. Menţionăm că până la data de 7 septembrie 2017, ITM Hunedoara va desfăşura activităţi de prevenire şi informare.

 

Adrian Florin Bozdog      

Inspector şef

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

 

Istrate Sorin Gabriel

Consilier comunicare şi relaţii publice

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *