Numărul angajaților activi, mai mare cu șapte mii de persoane, în octombrie față de septembrie

Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, anunță că numărul angajaţilor activi din România, conform Revisal, este mai mare cu 7.000 în octombrie faţă de septembrie.

Violeta Alexandru: „Așa mulțumită sunt să văd că numărul angajaților activi din România, conform Revisal, este mai mare cu 7000 în octombrie față de septembrie. M-aș fi bucurat oricum dar, după câteva luni foarte grele, îmi dau speranțe aceste evoluții. Bine, România!

Din păcate, și o spun cât se poate de deschis, prea puțini oameni care au de oferit locuri de muncă dar și cei care vor să muncească folosesc serviciile ANOFM. Am văzut această realitate dar prioritățile au fost dictate de Covid și de toată muncă de plată a măsurilor active pe care am cerut să se facă la timp – prin ANOFM și prin ANPIS.

Practic, statul nu asigură, în acest moment, platforma în care cererea și oferta să se întâlnească pe piața muncii. Mai direct, oamenii folosesc companii private furnizoare de servicii de recrutare, își folosesc cunoștințele iar ANOFM a ajuns ultimul loc în care ei ajung, mulți doar în momentul în care nu mai au nicio soluție. Știu. ANOFM nu este, în acest moment, un jucător importat pe piața de recrutare iar în cea de formare pare că este decuplată de evoluțiile din piață. Instituția trebuie regândită. Păstrat ceea ce face eficient, evitat să ajungă o simplă instituție care execută plăți. Are potențial de schimbare.

M-am pus în situația celui care își caută un loc de muncă și am văzut așa.

Site-ul ANOFM-ului nu se regăsește în primele 20 de afișări după căutarea ”locuri de muncă”, ceea ce nu a fost o surpriză, știind cât de puțin este popularizat. Intrând pe site, m-am pierdut (cum s-au pierdut mulți și au și renunțat, probabil) prin pagini care vorbesc despre legislație, descrierea activității instituției, organigrame, etc.

Am parcurs mai bine de 15 minute încercând sa găsesc ofertele de muncă. Este relativ alambicat să identifici un loc de muncă, intrând pe site. Ne trebuie o platformă simplă, prietenoasă (mai cu seamă că “îi cheamă” acolo pe niște oameni care trec printr-un moment greu al vieții lor profesionale) gândită pornind de la nevoile celor care o folosesc. Eu aici văd totul, oferte de muncă în general, grupate după mai multe criterii. Văd locul în cei care își caută un loc de muncă să se poată prezenta în mod corespunzător, inclusiv persoanele cu dizabilități în al căror drept la demnitate cred cu tărie. Principalul integrator pentru informații despre locurile de muncă nu are pe prima pagină, clar, la vedere exact informația cheie: Locuri de muncă.

Sunt sinceră până la capăt. Pandemia mi-a pus în planul doi reformarea ANOFM. Știu exact ce trebuie făcut. Am cerut AJOFMurilor mobilizare totală pentru plata măsurilor active către angajați și angajatori. Când le-am cerut AJOFM-urilor și AJPIS-urilor mobilizare (fără precedent) pentru a face plățile aferente măsurilor active și când am verificat constant să lucreze într-un ritm alert am asumat că aceasta a devenit prioritatea. Sigur că am văzut și care sunt zonele în care nu se face performanță dar, în această mobilizare, obiectivul final a fost cel mai important – mobilizare totală pentru ca banii acordați de Guvern să fie trimiși la timp oamenilor. Unde documentele nu erau depuse în mod corespunzător s-a discutat cu fiecare angajator. O să mai vorbesc pe acest subiect. Practic, am schimbat puțin și abordarea, am cerut ca oamenii să fie sprijiniți, să se lucreze cu ei și pentru ei. Speranța mea este ca ceea ce s-a întâmplat cu măsurile active, proactivitatea pe care am cerut-o să se transfere și în îndeplinirea atribuțiilor curente.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *