Lipsa educației pentru sănătate și numărul orelor puține de educație fizică – Printre problemele obezității infantile

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi seară, că problema obezităţii în rândul copiilor ţine de educaţie, întrucât lipseşte educaţia pentru sănătate, care să îi înveţe cum să îşi apere sănătatea. De asemenea, ministrul afirmă că numărul de ore de educaţie fizică e mic.

„Cred că problema obezităţii este legată de câteva aspecte. Unul, poate cel mai important, legat de educaţie. Sunt două puncte vulnerabile în pregătirea copiilor, în şcoala primară şi gimnaziu. Şi la liceu. Lipseşte educaţia pentru sănătate, care să îi înveţe cum să îşi apere sănătatea, să trăiască încât să îşi apere sănătatea, să aibă un comportament preventiv inclusiv alimentar. Iar numărul de ore de educaţie fizică e mic”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, la Antena 3.

 

Ministrul afirmă că avem un dezechilibru care apare din copilărie.

„Ca să poţi să discuţi ce se va întâmpla peste 5 ani, 10 ani sau 20 de ani, trebuie să adresezi aceste probleme acum”, a mai afirmat Rafila.

În ceea ce priveşte obezitatea la adulţi, Rafila afirmă că este generată de ”obiceiuri alimentare, culturale, de foarte multe ori, iar sedentarismul în mod evident contribuie la acest lucru”.

„Problema nu e obezitatea în sine, ci complicaţiile pe care le produce. Aproape jumătate din cazurile de diabet adult de tip II apar la persoane care sunt obeze şi de asemenea alte boli, boli cardiovasculare de exemplu, sunt legate direct de obezitate”, a mai declarat ministrul.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis, luni, date cu privire la situaţia pacienţilor suferind de obezitate, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Obezităţii. Potrivit specialiştilor, în România, 2 din 100 de persoane se aflau în evidenţă cu diagnosticul de obezitate în anul 2022, iar estimările arată că, la nivel mondial, 1,9 miliarde de oameni din întrega lume care vor trăi cu obezitate în 2035. De asemenea, obezitatea infantilă este una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI.

Chestiunea asta nu se rezolvă peste noapte, vedem ţări foarte dezvoltate, alte ţări puţin dezvoltate, problema este aceeaşi şi eu cred că cel mai mult are legătură cu backgroundul cultural. Ce ni se livrează de multe ori în publicitate pentru că publicitatea la alimente este consistentă de multe ori, direct sau indirect şi în plus această politică de descurajare a alimentelor cu grăsimi saturate sau a alimentelor care  conţin o cantitate mare de zahăr, cred că trebuie să fie implementată în mod sistematic

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *