Parcul Național Retezat are un nou plan de management

Parcul Național Retezat are un nou plan de management. Noul Plan de management al Parcului Naţional Retezat, include Rezervaţiile Gemenele şi Peştera Zeicului, împreună cu siturile Natura 2000 Retezat şi Munţii Retezat cu o întindere totală de peste 43.528 de hectare.

„La elaborarea Planului de Management a fost folosit ca sursă bibliografică un plan de Management pe care administraţia parcului l-a întocmit în perioada 1999-2003, fiind incluse rezervaţiile ştiinţifice şi siturile Natura care nu au fost acoperite anterior de alte proiecte şi nu au avut un plan de management revizuit”, arată administrația Parcului Național Retezat.

Din totalul celor opt localități cu teritorii în interiorul sitului, patru se află în județul Hunedoara: Uricani, Pui, Râu de Mori și Sălașu de Sus, două sunt în Caraș-Severin: Teregova și Zăvoi și alte două – Tismana și Padeș, în județul Gorj. Trebuie menționat faptul că doar teritoriile extravilane ale localităților menționate se suprapun parțial peste sit, ceea ce face ca prezența umană permanentă – înțeleasă prin amplasarea locuințelor convenționale – să fie redusă, fiind reprezentată doar de structuri turistice – cabane, refugii, pensiuni din staţiunile Râuşor, Gura Zlata, Buta.

Activităţile principale din arealul Parcului Național Retezat sunt legate de agricultură iar spre sud-est, pe Valea Jiului, există localităţi cu specific minier – ca Uricani. În situri sunt prezente însă câteva grupuri de cabane precum cele de la Pietrele, Buta, Cabana de vânătoare de la Lacul Gura Apelor, cabana Gențiana şi refugii montane (Buta, Bucura, Poiana Pelegii şi Zănoaga).

Planul de management a fost realizat de Administraţia Parcului Naţional Retezat și sintetizează informaţia existentă la data întocmirii acestuia, stabileşte domeniile majore și obiectivele de management, precum și un Plan de acţiune pe următorii 5 ani. Acest document s-a elaborat în vederea unei planificări integrate a acţiunilor ce trebuie întreprinse pentru îndeplinirea scopului principal, respectiv conservarea biodiversităţii și protecţia ecosistemelor.

 

Monika BACIU

Un comentariu la „Parcul Național Retezat are un nou plan de management

  • 26 martie 2021 la 7:42
    Permalink

    Nu are niciun plan de management. Are doar un draft facut de drujbisti, care n-are nicio sansa sa fie aprobat.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *