Plante rare se întâlnesc în Cheile Crivadiei

Turiștii pot alege să descopere un loc cu peisaje superbe – Cheile Crivadiei. Este o rezervație naturală aflată pe teritoriul Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina. Cheile Crivadiei pot fi vizitate în imediata apropiere a Turnului Crivadiei. Rezervația constituie o enclavă de specii termofile şi elemente dacice şi daco-balcanice, inclusiv 4 specii endemice, și anume cimbrișor, crucea voinicului, tătăneasă şi scoruș de munte. Totodată aici se regăsesc și două specii rare și anume garoafa de munte și coada iepurelui. În Cheile Crivadiei se întâlnesc şi exemplare de liliac sălbatic, mojdrean şi sorb. Aici este prezentă şi vipera cu corn (Vipera ammodytes).

„Accesul în Cheile Crivadiei se face prin localitatea Crivadia, pe o cale de acces din zona bisericii, pe lângă râul Crivadia și apoi pe o potecă care trece pe sub viaduct în chei. Cheile pot fi explorate cu ușurință cu ajutorul unor cizme mai înalte. După parcurgerea a cca. 200 de metri se ajunge la confluența râului Crivadia cu râul Jgheabului unde se poate ajunge din chei spre o frumoasă cascadă botezată Cascada Curcubeu. În continuare, râul Jgheabului formează canionul cu același nume. Canionul poate fi parcurs numai cu echipament adecvat si ghizi specializați”, arată Garda de Mediu Hunedoara.

Cheile Crivadiei alcătuiesc o arie protejată de interes național, situată pe raza Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina și corespunde categoriei a IV-a IUCN.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *