RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 13 NOIEMBRIE 2023

Prognoză. Economia românească o ia la vale în 2023, dar are tendințe pozitive anul viitor

Comisia Europeană a dat publicității în această săptămână care sunt estimările de toamnă pentru economia României. Iar cifrele nu sunt bune. Creşterea economică a României va încetini la 2,2% în 2023, după ce în 2022 a fost de 4,6 %. Scăderea este generată de inflaţie, care reduce veniturile disponibile reale, a condiţiilor stricte de creditare şi a cererii externe mai reduse. Raportul mai arată că în 2023, încrederea oamenilor de afaceri în economie, vânzările cu amănuntul şi serviciile şi-au pierdut semnificativ din avânt, iar producţia industrială s-a deteriorat şi mai mult. Înăsprirea politicii monetare şi a condiţiilor de finanţare a dus la o încetinire accentuată a creşterii creditului privat, cu impact negativ asupra investiţiilor private. Dacă în acest an, indicii economici prezintă o tendință clară de contracție economică, pentru anul viitor raportul Comisiei Europene este mai optimist. Creşterea reală a PIB-ului este estimată să se accelereze la 3,1% în 2024 şi la 3,4% în 2025, susţinută de creşteri solide ale venitului real disponibil. De asemenea, dacă acum deficitul public general este estimat la 6,3% din PIB în 2023, prognoza este că el va scădea la 5,3% în 2024 şi la 5,1% în 2025, datorită măsurilor de consolidare fiscală care urmează să fie implementate în ianuarie 2024. Raportul datorie/PIB este prognozat să ajungă la 50,5% în 2025.

 

MARȚI, 14 NOIEMBRIE 2023

Ce carne vrea Coreea de Sud să interzică la consum?

Obiceiurile gastronomice ale popoarelor sunt dintre cele mai neobișnuite. De la tarantulă prăjită, la nas de elefant în jeleu, de la rechin fermentat uscat, la supă făcută din ouă de furnică, omenirea mănâncă aproape orice. Influențele occidentale privitor la protecția animalelor, deși, în general, nebăgate în seamă în lumea asiatică, au totuși efecte acolo unde s-a ajuns la un grad de civilizație comparabil cu cel din Occident. Așa se face că știrea gastronomică a săptămânii vine din Coreea de Sud, acolo unde autoritățile au anunțat o lege care va interzice consumul cărnii de… câine. Nu e o măsură simplu de implementat, pentru că în Coreea de Sud meniurile bazate pe carne de câine sunt oarecum asemănătoare ca răspândire cu cele pe bază de carne de porc sau vită din Europa. În Coreea de Sud există ferme de câini și rețele de restaurante unde meniurile gătite cu carne de câine sunt servite zilnic. Din cauza asta, există o opoziție mare în țara asiatică la interzicerea consumului patrupedelor domestice. Pentru a putea trece totuși peste această opoziție, legea coreeană va oferi o perioadă de grație de trei ani și sprijin financiar pentru industria prelucrării și consumului cărnii de câine ca să iasă din acest tip de comerț. Anual, se apreciază că în Coreea de Sud sunt sacrificați 2 milioane de câini.

 

MIERCURI, 15 NOIEMBRIE 2023

Trageri ușor poticnite cu rachete Patriot

Pentru prima dată în istoria armatei române, miercuri, la poligonul de trageri Cap Midia, a avut loc prima tragere ”pe bune” cu sistemul de rachete sol-aer PATRIOT, tragere operată exclusiv de militari români. „Totul calculat la secundă, trei ani de pregătire, multe cursuri în SUA, săptămâni întregi petrecute în poligon”, a precizat Ministerul Apărării Naționale în descrierea evenimentului. Deci, moment istoric pentru armata națională: primele rachete Patriot lansate românește. Toată lumea cu ochii pe eveniment. S-au tras 3 rachete.  Prima rachetă a făcut prăpăd la 60 de kilometri de lansator ținta aeriană simulată de o dronă fiind spulberată. Super. Apoi, ca întotdeauna la noi când e să demonstrăm ceva, am intrat în zodia parodiei. La a doua tragere, sistemul de lansare a pierdut legătura cu racheta, și, conform tehnologiei Patriot, automat o altă rachetă a fost trimisă împotriva țintei. Dar nici la a treia tragere nu a fost mai bine. Pur și simplu legătura dintre cabina de control a sistemului și lansator a fost pierdută și a durat circa o oră până când racheta numărul trei a putut fi trasă. În timpul ăsta, în caz de război real, Patriot-ul românesc era făcut praf de rachetele inamice. Ca efect artistic, poticnelile de la tragerile românești cu rachete Patriot ar fi asemănătoare cu demonstrația unui karatist care în plin exercițiu de îndemânare își dă cu nunceagul în cap. Totul face parte din farmecul nostru național.

 

JOI, 16 NOIEMBRIE 2023

Simptome ale unui stat eșuat. Rănit lăsat să zacă pe asfalt în ploaie sub ochii polițiștilor

De unde a apărut noțiunea asta de ”stat eșuat”? Și cum de a prins atât de bine la popor? A contat, dar totuși nu e meritul șefului statului care a recunoscut, într-un moment rarisim de relevanță, că statul român sub conducerea domniei sale e gata dus în cap. Ce stă la baza credinței populare că domnul Iohannis e managerul care dă de gard cu statul pe care-l conduce este felul catastrofal în care instituțiile statului își fac treaba. Ce vede omul de rând? Că pe măsură de privilegiile magistraților, polițiștilor, militarilor și politicienilor cresc, scade competența, buna credință și eficiența instituțiilor populate de aceștia. Cel mai recent eveniment din registrul statului eșuat a avut loc joi, în localitatea Codlea. Un bărbat care a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni din fața Poliției Municipale din Codlea a zăcut aproape jumătate de oră inconștient pe asfalt, în ploaie, fără ca polițiștii să-l ajute. Și când e vorba de ajutor, ar fi fost un exces să ne gândim la intervenții medicale de urgență, deși, ca membru al Poliției Române, tehnicile medicale de prim-ajutor ar trebui să fie probă la admiterea în sistem. Cu omul rănit căzut inconștient pe asfalt, polițiștii din Codlea nici măcar nu au sunat la 112 să cheme o salvare, sau să-l transporte pe rănit la stația de salvare din localitate aflată, spun martorii, la mai puțin de 100 de metri de locul accidentului. Admonestat de martori pentru nepăsarea lui, unul din polițiști a rămas de piatră față de starea în care a fost lăsată să zacă jumătate de oră victima accidentului rutier. De ce e acest eveniment e mostră de stat eșuat? Pentru că, Poliția Română, prin reprezentanții săi din Codlea, nu și-a îndeplinit rolul său față de un cetățean aflat într-o situație critică. Românul inconștient lăsat să zacă pe asfalt în ploaie jumătate de oră cu poliția lângă el poate susține de acuma cu argumente imbatabile că-și plătește taxele și impozitele degeaba. Statul care i le ia pur și simplu își bate joc de el, atunci când nu-l îmbolnăvește sau omoară.

 

VINERI, 17 NOIEMBRIE 2023

Prima zăpadă. Prima isterie

Ne-am obișnuit deja. Vineri noaptea a picat ceva zăpadă în mai multe județe din țară. Nimic apocaliptic, nimic excesiv.  Urmările au fost cele obișnuite: ici colo, accidente de mașini, niște turiști care au trebuit salvați din locațiile unde i-a surprins ninsoarea, câteva pene de curent, câțiva copaci frânți și, pe fundal, autorități care se dau de ceasul morții să intervină ca să curețe zăpadă de pe carosabil. Dar dacă te uiți la televizor, totul e construit mediatic astfel încât să ți se pară că urmărești thrillerul ”Infernul alb”. Nici vorbă!  Nu a fost nici mai rău, dar nici mai bine ca de obicei. Sigur, lucru garantat, poți găsi oricând în România autorități publice pe care prima cădere de zăpadă le surprinde cu degetul în gură, total nepregătite să intervină rapid pentru degajarea căilor de acces. De data asta însă informațiile au convers spre concluzia că s-a acționat prompt pe mai toate drumurile blocate inițial de zăpadă. În rest, nimic ieșit din normă. Vremea nu ”a făcut prăpăd” niciunde, nu e nici o ”urgie căzută din cer” și nici ”iad alb” nu s-a văzut. De ce ne trebuie atunci încă o neliniște și când se prezintă prima ninsoare din acest an la TV? Nu e destul cât sânge, câtă suferință și neliniște se revarsă din televizoare de când cu războaiele din Ucraina și Gaza?

 

SÂMBĂTĂ,  18 NOIEMBRIE 2023

Inteligența artificială halucinează oficial

Dicţionarul Cambridge a dezvăluit că „hallucinate” („a halucina”) a fost ales cuvântul anului 2023, după ce termenul a obţinut o definiţie suplimentară legată de producerea de informaţie falsă de către inteligenţa artificială (AI). Instrumente AI, în special cele care folosesc modele lingvistice mari, s-au dovedit capabile de a genera discurs plauzibil, dar deseori face acest lucru folosind „fapte” false, eronate sau inventate. Acestea „halucinează” într-o manieră încrezătoare şi câteodată periculos de credibilă. Există deja câteva precedente în lumea reală. O firmă de avocatură din Statele Unite a folosit chatGPT pentru documentare juridică, iar drept urmare a ajuns să menţioneze în pledoariile avocaților săi mai multe cazuri ”similare”, care în realitate nu au existat niciodată în sala de judecată. A pățit-o și Google atunci când și-a promovat propriul chatbot Bard. Într-o prezentare gândită să arate cât de util va fi Bing, Bard a lansat o informație greșită, cea cum că telescopul spațial James Webb ar fi fost cel care a fotografiat prima oară o exoplanetă, în septembrie 2022. Problema este că, deși JWST a fotografiat o exoplanetă toamna trecută, nu a fost primul care a făcut asta, premiera fiind a unui observator denumit VLT, în 2004. Brusc valoarea acțiunilor Google a scăzut cu 100 de miliarde de dolari. Experții consideră că inteligența artificială este extrem de utilă în cazul unei căutări într-o cantitate mare de date pentru a extrage informații specifice. În momentul în care i se cere elemente cât mai originale, inteligența artificială o ia razna inventând lucruri care să susțină cerința specială. Așadar verbul  ”a halucina” are din această săptămână o nouă explicație în prestigiosul Dicționar Cambridge. Definiția tradiţională a cuvântului „a halucina” se referă la a vedea, auzi, simţi sau mirosi ceva care nu există, de obicei din cauza unei condiţii de sănătate sau în urma administrării unui drog. Noua definiţie adiţională din Dicţionarul Cambridge spune: „Când o formă de inteligenţă artificială (un sistem informatic care are o parte din calităţile creierului uman, cum ar fi abilitatea de a produce limbaj într-un fel care pare uman) halucinează înseamnă că produce informaţie falsă”.

 

DUMINICĂ, 19 NOIEMBRIE 2023

 

Contul oficial al NATO de pe platforma X (fostul Twitter) a postat o imagine dintr-o pădure și a provocat utilizatorii de pe rețelele de socializare să descopere câți soldați camuflați sunt în această fotografie. Peste 60% dintre cei care au votat în sondajul acelei provocări au ghicit răspunsul corect: doi soldați camuflați erau în imagine.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *