Voluntar în pandemie. Victor Buciu, primul student devean vaccinat

„Vă îndemn să priviţi cu încredere vaccinarea”. Apelul vine din partea unui tânăr devean, student la Medicină. Împreună cu colegi de-ai lui din anii terminali, Victor Buciu lucrează ca şi voluntar în zona roşie, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Victor Babeş din Timişoara. În 27 decembrie, când a început vaccinarea la unitatea medicală, studenţii au răspuns din nou „prezent”.

Victor Buciu este din Deva şi Medicina a fost visul lui drag.  Acum are 23 de ani şi este student în anul V la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timişoara. În luna noiembrie, Societatea Studenţilor în Medicină Timişoara lansa mai multe apeluri prin care se cerea sprijin pentru cadrele medicale. Victor Buciu s-a înscris din prima: sunt şase săptămâni de când o echipă de 25 de studenţi au intrat în lupta anti COVID. „Ne-am învăţat şi cu combinezoanele speciale, nu mai e căldura groaznică de care se povestea în lunile de vară. Dimpotrivă, trebuie să te îmbraci bine pe sub costum”, povesteşte Victor. Tinerii medicinişti muncesc în prima linie şi s-au vaccinat în aceeaşi zi cu cadrele medicale. „La început am fost chemaţi pentru triaj, acolo unde era nevoie pentru că veneau foarte mulţi oameni, mai apoi am fost introduşi şi pe secţii. Suntem responsabili de pacienţii COVID pozitivi şi astfel am avut oportunitatea de a fi vaccinat alături de colegii mei din linia I. Procedeul este unul simplu, similar tuturor altor vaccinări cu o durată în jur de zece minute. Mult contestatele efecte adverse – declar cu foarte mare plăcere – că au lipsit cu desăvârşire atât în cazul meu, cât şi în cazul colegilor mei de la spital. Vreau să mulţumesc tuturor autorităţilor statului responsabile de obţinerea şi distribuirea acestui vaccin”, spune tânărul care a devenit unul dintre primii deveni care s-a vaccinat anti COVID.

Victor Buciu îşi doreşte ca gestul lui şi al celorlalţi studenţi şi cadre medicale să fie un exemplu şi să convingă comunitatea de necesitatea vaccinării. Şi-ar dori ca scepticii să analizeze totul mai bine şi să ia în considerare informaţiile din surse medicale de încredere. „Vă reamintesc că acest vaccin dezvoltat într-adevăr repede a fost supus unei platforme deja existente, cu bani veniţi din toate colţurile lumii şi ajutorul fără precedent a mai mult de 40 de mii de voluntari. Fac apel la raţiune şi vă amintesc importanţa solidarităţii în aceste momente ce trebuie să se reflecte prin imunizarea unei părţi cât mai mari din populaţie. Este singurul fel prin care putem încorona eforturile depuse de noi toţi, de aproape un an de zile. Vă îndemn să priviţi cu încredere vaccinarea la care să apelaţi atunci când ea va deveni disponibilă” 

Cei care lucrează în zona roşie, văd drame în fiecare zi. Pentru Victor şi colegii lui, COVID 19 este departe de a fi o simplă gripă sau o boală banală. Ei ştiu că pentru o parte dintre cei infectaţi, lupta cu virusul este cruntă, iar pentru alţii a fost fatală. Pentru ca pandemia să ia sfârşit, este nevoie ca 70% din populaţie să se vaccineze.

 

 

 

Laura OANA

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *