Agent Green despre Defileul Jiului: “Jiul își face singur dreptate și își reia albia naturală”

După de ecologiștii au câștigat procesul privind oprirea lucrărilor la hidrocentralele din Defileul Jiului, râul își reia cursul normal. Activiștii de mediu de la Agent Green susțin că presiunea publică a avut efect.

Deocamdată, presiunea publică cu privire la încercarea de a continua lucrările ilegale din Parcul Național Defileul Jiului pare să fi avut efect. (…) În timp ce încercările insistente de a eluda hotărârea judecătorească definitivă eșuează, Jiul își face singur dreptate și își reia albia naturală la Dumitra, unde, în urma lucrărilor ilegale, fusese deviat pe un canal lateral, pentru a se construi ”captarea secundară Jiu”. Acestă captare era menită să devieze în tunelul de aducțiune chiar și debitul infim acumulat pe prima treime a defileului, aval de captarea de la Livezeni, să asigure ”stoarcerea” completă a rețelei hidrografice a parcului național. În iunie Jiul, cu un debit de peste 100 de metri cubi/secundă, a măturat digul provizoriu și și-a recuperat albia proprie. În 10 iulie Jiul a atins 127,8 metri cubi/secundă, deci curățarea albie la Dumitra continuă. Și în urmă cu doi ani, la Livezeni, Jiul a ripostat, inundând șantierul barajului de captare de acolo. Am putea spune că un râu care luptă pentru a fi liber merită să curgă liber”, spun ecologiștii de la Agent Green.

Ecologiștii susțin, însă, că România nu respectă directivele europene, iar lucrările de construcție din zonă au alterat mediul înconjurător dintr-o arie naturală protejată.

Dar, oricât de înălțător și spectaculos ar fi să vezi cum natura își face singură dreptate, situația nu este normală. România ar trebui să aplice ”Directiva 2004/35/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind răspunderea pentru mediul înconjurător în legătură cu prevenirea și repararea daunelor aduse mediului”. Lucrările ilegale care au alterat hidromorfologic albia Jiului (și nu oriunde, ci în inima parcului național) reprezintă daune de mediu și Hidroelectrica ar fi trebuit să renatureze albia, pe cheltuiala proprie. Deocamdată autoritățile de mediu tac, doar cetățenii cer ca legea să fie respectată, ca Defileul Jiului să fie salvat”, mai arată cei de la Agent Green.

În continuare, în mediul online activiștii de mediu strâng semnături pentru salvarea Defileului Jiului.

 

Monika BACIU

Un comentariu la „Agent Green despre Defileul Jiului: “Jiul își face singur dreptate și își reia albia naturală”

  • 13 iulie 2018 la 9:16
    Permalink

    Daca ar fi singurul caz in care Hidroelectrica incalca flagrat legea, ar fi sublim. Mergeti la captarile de pe Jiet, sa vedeti ca nu lasa debit de servitute nici macar un strop. La fel chiar si pe Raul Mare, in primul nostru parc national. Hidroelectrica devasteaza mediul dar se lauda ca produce energie ”verde”. Cum poate sa fie ”verde” secarea raurilor??

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *