Minele Lupeni și Lonea continuă activitatea! Pe program de închidere

Minele Lupeni și Lonea continuă să funcționeze. Directorul general al Complexului Eneregetic Hunedoara, Samuel Dioane susține că activitatea de exploatare continuă, însă în baza programului de închidere.

“Pentru punerea în siguranță a locurilor de muncă se continuă activitatea cu producție. Avem și oameni, materiale cumpărăm. Nu s-a pus problema să nu le asigurăm materialele, strictul necesar, pentru a evita orice problemă. Siguranța oamenilor e pe primul lor și apoi restul”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al CEH.

Conducerea societății susține că nu există riscul de a returna subvenția, deoarece cele două exploatări miniere sunt tot pe program de închidere. Ministerul Energiei arăta, anul trecut că “scoaterea” minelor Lonea și Lupeni din programul de închidere autorizat de Comisia Europeană ar avea drept consecință imediată obligarea beneficiarului ajutorului de a returna toate sumele acordate până în prezent prin acte normative, cu titlu de ajutor de stat pentru închidere, atât Complexului Energetic Hunedoara cât și Societății Naționale pentru Închideri Mine Valea Jiului (pentru minele Petrila, Paroșeni și Uricani) – în total cca. 400 mil. Euro”. Numai că cele două unități miniere nu au fost scoase din programul de închidere, ci s-au operat modificări în ceea ce privește termenul de închidere.

“Cele două exploatări miniere sunt tot pe programul de închidere, doar că se vor închide într-un timp pe care îl va stabili studiul polonez care va fi terminat în 120 de zile de la contractare. După ce polonezii vor finaliza studiul, vom știi exact etapele, ce metode se pretează pentru închidere”, a mai spus sursa citată.

Răspunderea pentru continuarea activității celor două unități miniere este una managerial. Directorul general al CEH, în baza studiului efectuat de INSEMEX și firma poloneză a decis acest lucru.

“Continuarea activității de exploatare este o alegere. Responsabilitatea e a conducerii executive, dar din studiul polonez reieșea clar că trebuie continuată activitatea pentru punerea în siguranță a zăcământului, a locurilor de muncă, a orașelor Petrila și Lupeni. Viața unui om și a unui oraș nu se pune în balanță cu o funcție. Noi ne bazăm pe studiul INSEMEX, pe studiul polonezilor, pe faptul că Comisia Europeană ne-a indicat GIG (n.r. Institutul Central Miner din Polonia, omolog al INSEMEX Petroșani) să ne dea soluție, am mers pe mâna lor și ca atare am notificat Ministerul, am notificat Consiliul Concurenței care au transmis la Uniunea Europeană faptul că se continuă activitatea”, a mai spus directorul general al CEH.

Este al doilea studiu de acest gen realizat la Complexul Energetic Hunedoara. Primul studiu, cel realizat de INSEMEX arată care sunt riscurile închiderii celor două unități miniere fără epuizarea capcităților de producție deschise. Acum, polonezii vin și susțin același lucru.

 

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *