România este în top 10 ţări cu cel mai mare număr de servere folosite pentru atacuri informatice 

România este în top 10 ţări cu cel mai mare număr de servere de comandă şi control folosite pentru atacuri informatice de tip DDoS, potrivit unui raport al producătorului rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab, publicat marţi.

În primul trimestru din 2019, numărul de atacuri DDoS a crescut cu 84%, comparativ cu T4 2018, potrivit companiei. A fost o creştere remarcabilă în special a numărului de atacuri care au durat peste o oră, precum şi a duratei medii a acestui tip de atacuri, iar cifrele din raportul Kaspersky Lab arată că infractorii s-au concentrat pe atacuri mai lungi.

”România apare în Top 10 ţări cu cel mare număr de servere de comandă şi control pentru botnet-uri folosite în atacuri DDoS – pe locul 9, cu un procent de 2,89”, se arată în comunicat.

Anul trecut numărul de atacuri DDoS a scăzut continuu, determinându-i pe experţii Kaspersky Lab să presupună că infractorii cibernetici care au derulat atacuri DDoS pentru a obţine câştiguri financiare şi-au transferat atenţia către alte surse de venit, cum ar fi criptomonedele.

”Cu toate acestea, statisticile din primul trimestru al anului contrazic această tendinţă şi arată că numărul de atacuri DDoS blocate de Kaspersky DDoS Protection a crescut cu un uluitor 84%, comparativ cu T4 2018. Această cifră ar putea indica faptul că astfel de atacuri au fost cerute în continuare, chiar dacă nu au mai putut fi accesate, atunci când o serie de market-uri DDoS populare au fost închise”, se arată în comunicat.

Astfel, odată ce au fost lansate noi site-uri care închiriază servicii DDoS, numărul atacurilor a crescut din nou, au avertizat experţii. Cea mai vizibilă zonă de creştere poate fi observată în categoria atacurilor DDoS cu durata de peste o oră.

”Cantitatea acestora s-a dublat, iar durata medie a crescut cu 487%. Aceste statistici confirmă ipoteza Kaspersky Lab că hackerii îşi perfecţionează tehnicile şi reuşesc să lanseze atacuri de durată mai mare, care sunt mai greu de organizat”, se arată în comunicat.

Un manager din cadrul companiei, Alexey Kiselev, a avertizat că piaţa de atacuri DDoS se schimbă.

”Noile servicii DDoS par să le fi înlocuit pe cele stopate de organizaţiile de aplicare a legii. Pe măsură ce organizaţiile implementează măsuri elementare de protecţie, infractorii le vizează cu atacuri de mare durată. Este greu de spus dacă numărul atacurilor va continua să crească, dar complexitatea lor nu dă niciun semn de recul. Recomandăm organizaţiilor să se pregătească temeinic, pentru a face faţă unor atacuri DDoS complexe”, a spus Kiselev.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *